Seçime 6 ay kaldı (3)

Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 10'luk bir oy oranına çok yaklaşan HDP için bu seçim 'Türkiye partisi' olmayı başarabileceği seçim olacaktır.

Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanı seçimi öncesinde sürekli olarak bütün Türkiye'ye konuştu, demokrasi taleplerini de bütün Türkiye için dile getirdi. Bunun da seçimde bir karşılığı oldu.

Haziran seçimine HDP'nin bir Türkiye partisi olarak girmesi ve bütün ülkeden oy istemesi büyük ölçüde barış sürecine bağlıdır. Eğer AKP hükümetinin öngördüğü gibi seçim öncesinde silahların bırakılması aşamasına açık olarak gelinirse bunun seçime etkisi hem AKP'de hem HDP'de görülecektir.

Barışı AKP ile birlikte getirmiş olmanın HDP'ye hem güven hem moral hem de halk ilgisi olarak ve her kademede olumlu yansıyacağı kesindir.

Yüzde 10 baraj da bu sıçramanın en büyük engelidir. HDP genel seçime HDP olarak girer ve yüzde 10 barajı aşarak oyunun karşılığı bir kuvvetle Meclis'e girerse yeni dönemin koşulları çok farklı olacaktır.

Buna karşılık HDP risk almaz ve seçime yine bağımsız adaylarla girerse, oylarının önemli bir bölümünün heba olmasını ve Meclis'e yine oy gücünün daha altında bir kuvvetle girmeyi kabul ederse koşullar yine farklı olacaktır.

Haberin Devamı

Yüzde 10'luk bir oyla Meclis'te var olabilecek bir AKP, MHP'ye oldukça yakın bir siyasi gücü temsil edeceği için merkez siyasetteki dengeler de buna göre değişecektir.

HDP şu anda solun farklı renklerini bünyesinde toplamış değildir. CHP'ye daha yakın çizgilerde duran birçok sosyalist hareket ve çevre bu kesimin 'ulusalcıları' olmayı tercih etmekte, Kürt siyasetiyle ittifakı reddetmektedir. Bunun oy düzeyinde olmasa da manevi bir etkisi vardır. Üstelik Kürt siyaseti içinden de 'ulusalcı' çıkışlar yaşanması HDP'nin işini zorlaştıran unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır.

Yüzde 10 barajı zorlayarak seçime parti olarak irme ihtimali şu anda zayıf görünmektedir. HDP böyle bir atağa cesaret ederse de bunun için güveneceği alan, aslında yine dışardaki Kürt oyları olacaktır.

HDP'nin Türkiye partisi olması da, Türk siyasetinin kilit unsurlarından biri olması da esas olarak Haziran seçiminin sonuçlarına bağlıdır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR