Seçime 6 ay kaldı (2)

Haziran seçimine CHP yine “ana muhalefet” sıfatıyla girecek. Bu sıfat dünyanın bütün demokrasilerinde iktidar alternatifi ve adayı olarak anlaşılır, CHP etiketi dışında yine bu sıfatın uzağında duruyor.

CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun bir gün önceki “MİT bizi karıştırmak için operasyon yapıyor” sözünün üzerine hemen atlayanlar, ciddiye alanlar oldu.

Doğru cevabı da CHP milletvekili Rıza Türmen verdi: “Yeteri kadar karışığız. MİT’in bizi karıştırmasına ihtiyaç yok.”

Bu söz aslında CHP’nin değil iktidar alternatifi, adayı olmak, siyasi parti hüviyetini kaybetmeye yaklaştığını da anlatıyor.

SHP döneminden beri hiçbir konuda politika üretemeyen, toplumun önüne herhangi bir iktidar programı getirmeyen CHP’nin genel başkanının da seçim sonrasında ayrılması kaçınılmaz olacaktır.

CHP uzun süredir yüzde 25’lik bir oy bandında duruyor, AKP iktidarını siyaseten en fazla zorlayan gelişmeler bile CHP’nin oylarına yansımadı. CHP’nin de seçimlerde “umduğu” oy oranı da yüzde 30’dan fazla değildir.

Eğer bu seçimde CHP yüzde 30’a ulaşırsa, kendini çok başarılı hissedecek ve bir dönem daha ana muhalefet sıfatı taşımanın rahatlığını yaşayacaktır.

Haberin Devamı

CHP’nin sosyal demokratları, solcuları bu partiyi içeride “daha fazla demokrasi” için mücadele eden, siyasi iktidarı zorlayan ve eğer iktidar olursa daha fazla demokrasi getireceğine halkı inandıran bir parti haline getiremediler.

Getirmeleri mümkün de değildi, çünkü daha fazla demokrasinin kilidi olan Kürt meselesinde ve bütün inançlara tam özgürlük meselesinde açık ve inandırıcı bir tavır alamadılar. Tam tersine geleneksel devletçi Kemalist anlayışa sıkı sıkı tutunarak, küçük rötuşlar ve kandırmaca jestlerle bazı cilalar yapmaktan bir adım ileri gitmediler.

CHP Haziran genel seçimine de en iddiasız ve inandırıcılığı sıfır haliyle gidiyor. Bunu en iyi kendileri biliyor. O kadar biliyor ki, genel başkan halktan iktidar isterken ancak “dört yıl” diye bir süre de telaffuz ediyor.

CHP demokrat ve gerçek bir iktidar alternatifi ana muhalefet olamayarak Türk siyasetine ve Türk halkına yeterince kötülük yaptı. Yapmaya da halen devam ediyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR