Makul değil

Meclis’te görüşülen güvenlik yasasının “makul şüphe” maddesi komisyondan geçti.

“Makul şüphe” daha önce yasada vardı, AKP’nin yaptığı bir değişiklikle yerini “kanıt”a bırakmıştı.

Emniyetin herhangi bir işlem yapabilmesi için “makul şüphe”nin yeterli bulunmasının ciddi bir gerileme olduğuna kuşku yoktur.

Polisin insanların üstünü, evini araması, gözaltına alması için “makul şüphe”nin yeterli olmasının sonuçlarının ne olabileceğini herkes kolayca tahmin edebilir.

“Makul” kelimesi tam bir izafiyet ifade eder. “Makul” herkes için farklı olabilir, herhangi bir durum için herkes “makul”ü farklı tarif edebilir.

“Kötü kötü bakarak geçmek” de bir insanın üzerinin aranması için “makul şüphe” sayılabilir, bir evin perdelerinin sürekli kapalı olması da “makul şüphe” yaratabilir.

Israr zarar getirir

“Makul şüphe” yeterli sayılır, kanıt gösterilmesi istenmediği zaman her şey makul şüphe kapsamına sokulabilir, güvenlik güçlerinin yetkilerini aştıkları her icraat kanun koruması altına alınır.

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmiş bir başka tasarıda da güvenlik güçlerinin silah kullanma yetkilerinin artacağı açıklandı.

Haberin Devamı

“Makul şüphe” ile birleştiği zaman, güvenlik güçlerinin silah kullanmada daha rahat hareket etmeleri çok geniş bir yetki artışına işaret etmektedir.

Bu tür düzenlemeleri talep eden ve savunan güvenlik yetkilileri, kanıt bulmakla kaybedilen vakitleri ve cezasını bulamayan suçluları anlatır. Silah kullanma yetkisinin darlığı nedeniyle güvenlik güçlerinin önleyemediği suçlar anlatılır.

Kanıt olmadan yapılan işlemlerde mağdur olan insanların sayısı da gizlenir, yetkisini aşarak silah kullanan memurların yol açtığı zararlar da örtbas edilir.

“Makul şüphe” maddesinin Meclis’te düzeltilmesi için zaman vardır. Silah kullanma yetkisini artıran paket de henüz Meclis’e gelmemiştir.

Bu düzeltmeler Hükümet tarafından yapılırsa, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal de söz konusu olmaz. “Makul şüphe” gibi bugünkü hukuk anlayışının aşırı gerisinde kalmış bir düzenlemede ısrar sadece zarar getirir.

DİĞER YENİ YAZILAR