Haritalar ve insanlar

Barış sürecinin yol haritasıyla, haritalarıyla ilgili yeni bilgiler kamuoyuna ulaşıyor. Bunlardan ilk anlaşılması gereken, barış sürecine ilişkin siyasi iradenin devam ettiğidir.

Hükümet tarafı, Kobane eylemleri sonrasındaki tartışma ve suçlamalar arasında bu iradenin devam ettiğini birçok kez söylemiştir. Sürecin diğer tarafındaki başaktör ve diğer aktörler ise “icraatsızlık” şikayetlerine devam etmektedir.

HDP’nin Öcalan ile görüşme taleplerine bir süredir cevap verilmemekte, iletişim fiilen kesilmiş olmaktadır. Öcalan’ın sürecin ilerlemesi için irtibat alanının genişlemesi, bunun için bir tür sekretarya oluşturulması konusu da “pratik” olmayan önerilerle soğutulmuş görünmektedir.

Barış sürecinin tamamına erdirilebilmesinin tamamlayıcı iradesinin adı Abdullah Öcalan’dır ve sürecin ilerlemesinin yollarını açık tutacak olan da Öcalan’ın iletişim alanının genişlemesidir.

Gerçek hayatta karşılığı olmayan, uygulama sorunlarıyla ağırlaştırılmış önerilerden oluşan “yol haritaları”nın derde deva yol haritaları olması mümkün değildir. Çok fazla heyet, komite, komisyon vesaire oluşturmak da görünürde “çok çalışılıyor” duygusu yaratabilir ama pratikte yine de derde deva olmayabilir.

Haberin Devamı

Barış sürecinin Kürt tarafının tepesinde Abdullah Öcalan vardır. HDP, toplumdaki etkinliğini artırdığı sürece de daha kuvvetli bir siyasi organ olarak sürecin önemli unsurudur. Kandil’de de, geçen otuz yılın ağırlığının yarattığı bir alan vardır. Bu yapının en tepesinde bulunan Abdullah Öcalan’ın hareket kabiliyetini artıran önlemleri almak, yol haritasının kaçınılmaz ve olmazsa olmaz unsuru haline gelmiştir.

İzleme, gözetleme ve takip için kurulacak heyetler de, ancak Hükümetin dışında bir güç sahibi olursa işlevini yerine getirebilir. Buna karşılık heyet çokluğu da her zaman kanalların karışması tehlikesine yol açma potansiyeline sahiptir.

Yol haritasının basit, net ve açık olmasını sağlayacak manevi koşullar tamamlanmıştır. Bu manevi koşulların en önemlisi de şu anda Öcalan’ın konumudur. Bunun sayesinde de yol haritası daha da basit ve net olabilecektir.

Haberin Devamı

Yol haritalarını yapanlar da insanlardır, uygulayacak olanlar da insanlardır. Bunların hangi insanlar olduğu iyice kesinleştiğine göre, her dolambaçlı yol biraz daha zaman kaybı olur.

DİĞER YENİ YAZILAR