Cemaatin partisi

Gülen Cemaati, belli bir etkinliğe ulaştığı 90’lı yıllarda esas olarak DYP’nin, Tansu Çiller’in yakınında görünüyordu. Çiller koalisyon halinde de olsa iktidar partisiydi ve Cemaat DYP ile belli bir uyum sağlamıştı.

DYP’nin 28 Şubat sonrasında hızla inişe geçtiği dönemde Cemaat’in Bülent Ecevit’in DSP’si ile bir yakınlık oluşturduğu konuşuluyordu. Ecevit’in DSP’si de o dönemdeki koalisyonların kilit iktidar partisiydi.

Gülen Cemaati, 2002 seçimlerini AKP’nin kazanmasının ardından da AKP ile hızla yakınlaştı, yine hızlı bir uyum sağlandı, Cemaat mensupları milletvekili oldular, içişlerinde ve yargıda bu süreç içinde büyük etkinlik kazandılar.

90’lı yıllarda Cemaat’in kendine ait bir siyasi parti kurması da sık sık konuşuldu. 2012’de MİT başkanına operasyon girişimiyle başlayan AKP-Cemaat savaşı sırasında da ayrı parti konusu gündeme geldi.

En zayıf olduğu an

Sonunda, savaşın başlamasının ardından AKP’den ayrılan milletvekillerinden biri olan İdris Bal ile bu parti dün kuruldu. Cemaat mensubu olarak bilinen eski AKP milletvekillerinin de bu partiye katılacağı söyleniyor. Ayrıca AKP’ye “soldan” gelmiş olan eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da adı geçiyor.

Haberin Devamı

Aslında bu parti Cemaat’in en zayıf olduğu anda kurulmuş oldu. Emniyet ve yargıdaki kadroları ciddi tasfiyeye uğradı, mali kaynakları zayıfladı ve belki de önemlisi Fethullah Gülen’in “yüce kişilik” konumu ağır bir yıpranma yaşadı.

Cemaat’in uzun yıllar önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Gülerce ile Fethullah Gülen arasındaki son polemik ve davalaşmalar da “yüce kişiliğin” epeyce uzağında siyasi kavga görüntüleri veriyor.

DYP, DSP ve AKP ittifaklarına bakıldığı zaman Cemaat’in siyasi hattında bir tutarlılıktan söz etmek zordur. 2012’de AKP’ye ve Tayyip Erdoğan’a savaş ilan edilmesinin altındaki siyasi dayanak, müesses nizamın diğer kuvvetleri gibi barış sürecine karşı olmaktan ibarettir.

Bu parti Cemaat’i biraz daha “dünyevi” yaparken siyasi alanda da Erdoğan karşıtı ve Kürt karşıtı cephenin küçük bir unsuru olmaktan ileri gitme şansına sahip görünmemektedir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR