Cemaatin yenilgisi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimleri, Gülen Cemaati’nin ve onlarla ittifak halindeki ulusalcıların yenilgisiyle sonuçlandı.

HSYK’nın Yargıtay ve Danıştay’dan gelecek üyelerinin seçimlerini ise cemaate yakın olarak bilinen isimler kazanmıştı. Adli yargı olarak tanımlanan, yüksek yargı dışındaki hakim ve savcıların oy kullandığı seçimin galibi açık arayla “Yargıda Birlik Platformu”nun adayları oldu.

Yargıda Birlik Platformu esas olarak, yüksek yargıda bir kesimin egemenliğine karşı çıkanların hepsini bir araya getirdi.

Bu seçimlerin önemli sonucu, yargının ana gövdesinin Gülen Cemaati’nin ve ulusalcıların hakimiyeti altında olmadığının ortaya çıkmasıdır.

HSYK seçimlerinin iyi haberi bu, ama kötü haberi de yüksek yargıda, Yargıtay ve Danıştay’da cemaat ve ulusalcıların etkinliğinin devam etmesi.

Cemaatin hakimiyetindeki yargı kesiminin birinci büyük operasyonu, barış sürecini durdurmak için MİT Başkanı’nın tutuklanması, ardından da hükümeti değiştirmek için “dönemin” başbakanı Erdoğan’ın sanık yapılması, hatta tutuklanmasıydı.

Haberin Devamı

Çatışmanın sonuçları...

Aynı yargı kesimi ikinci büyük operasyonu 17 Aralık’ta başlattı. Burada da Hükümet içindeki “zayıf halkalar” üzerinden, bakanların, yakınlarının ve nihayet başbakanın tutuklanması planlandı.

İki operasyon da gerçekten büyüktü, yargıda ve emniyetteki kuvvetli bir örgütlenmeye dayanıyordu.

17 Aralık’ın ilk hedefi olan bakanlar gittiler ama AKP iki seçim daha kazandı, devrilmek ve tutuklanmak istenen başbakan Erdoğan halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu.

Bu çatışmanın şu ana kadarki sonuçlarına bakarsak Gülen Cemaati’nin “kayıplarının” büyüklüğünü de görebiliriz.

Dershaneleri kaybettiler, Emniyet ve yargıdaki hakimiyetlerini kaybettiler, HSYK’daki etkinliklerini kaybettiler, mali güçlerinin ikinci ayağında büyük yara aldılar.

Büyük bir iktidar savaşı başlatmış olan cemaatin, kendi gücünü olduğundan fazla gördüğü, CHP ve ulusalcılarla ittifakına fazla güvendiği kanıtlanmış oldu.

Bundan sonra cemaat yüksek yargıda kalan etkinliğini, medya desteğiyle korumaya çalışacaktır. Ama ne olursa olsun eski konumuna dönmesi imkansız hale gelmiştir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR