Fırsattan istifade refleksi...

Kobane olayı el birliğiyle içeriye taşındı, büyük bir iç sorun haline geldi. Gösterilerde 20 kişi ölünce sorun bayağı büyük bir iç sorun haline gelmiş demektir.

HDP’nin yaptığı protesto çağrılarıyla, IŞİD’in Kobane yüklenmesi amacına ulaşmış, çatışmanın Türkiye içindeki kısmı devreye girmiştir.

Türkiye’nin içinde yaşanan bu gerilim de hem Suriye Kürtlerini hem de Irak Kürtlerini etkileyecek, yeni bir güvensizlik ortamı tesis edilmiş olacaktır.

IŞİD olayı, bir “fırsattan istifade” refleksi yaratmış ve ve birden fazla cephe açılırken, sorun da aşağıya doğru yayılmıştır.

IŞİD Kobane’ye yüklenirken, bunun hem Türkiye hem Irak Kürtleri için bir “milli dava“ yaratacağını kuşkusuz biliyordu. Ne askeri açıdan ne etkinlik açısından kendisine bir fayda getirmeyeceği belli olan Kobane’ye bu yüzden yüklendi ve Türkiye’nin cephesinin daha da genişlemesini sağladı.

IŞİD’in ekmeğine yağ sürmek

IŞİD’de Saddam döneminin Iraklı subaylarının etkin görevleri olduğu biliniyor. Onlar da bütün bölgeye ilişkin tahliller yapıyor, buna göre stratejiler kuruyor.

Haberin Devamı

Kobane yüklenmesiyle krizin Türkiye’nin içine taşınmış olması da sonuçta hem Ankara açısından hem de Kürtler açısından başarısızlık, IŞİD açısından ise başarı olmuştur.

Barış sürecinin askıya alınmasına kadar gidebilecek gelişmeler, tezkereye, IŞİD-Irak-Suriye bağlamında PKK’nın da “düşman” ilan edilmesiyle başlamış sayılabilir.

Ortadoğu’yu biraz daha fazla bataklık haline çevirme stratejisi izleyen IŞİD’in ekmeğine yağ sürmenin göz göre göre gerçekleşmiş olmasının açıklamasını yapmak kolay değildir.

Barış sürecinin askıya alınması demek, Türkiye toprağının da Kuzey Irak toprağının da tekrar “savaş alanı” haline gelmesi demektir ve bunu umanların amaçlarının ne olduğu da çok bellidir.

“Fırsattan istifade” politikasının kimin elini kuvvetlendirdiği ortaya çıktığına göre “revizyon” ihtiyacını da acilen kabul etmek gerekir.

“Revizyon”a başlamak için de HDP ve İmralı gösterilerin durdurulması çağrısıyla düğmeye basma imkanına sahiptir.

Ankara da “fırsattan istifade” eğilimlerini bastırarak, “durumdan vazife çıkarmaya” hazır çevrelerin yarattığı ve yaratabileceği provokasyon ortamlarının önünü kesmelidir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR