Ahmaklığın dik alası

IŞİD olayıyla birlikte, bir zamanların “aslında oralar bizim” duygusunu kaybetmemiş olanların gizlenmiş ahmaklıkları ortaya dökülmeye başladı.

Ahmaklığın bir tarafında, Osmanlı imparatorluğunun “muhteşem” günlerinin özlemi var bir diğer tarafında da “doğal sınırlar” kavramıyla “gerçekçilik” gibi sunulan tarafı var.

Bugün savaş istemek, IŞİD olayı üzerinden ilerleyecek çatışma ortamında Türkiye’nin en önde yer almasıyla etkinliğini artıracağını sanmak ahmaklığın dik alasıdır.

Türkiye’de silah üreticileri olmadığı için, savaşın ekonomik nemasından yararlanacak herhangi bir kesim olmadığı için gerçek anlamda bir “savaş lobisi” de bulunmuyor.

Tam tersine ekonomi, savaşın nasıl bir yıkım getireceğinin bilincindedir. Şu andaki gerilim ortamının bile nasıl ağır bir yük getirdiği çok açık olarak ifade edilmektedir.

Türk ekonomisi için Irak, Suriye, Mısır pazarları kapanmıştır, bunun etkisi de cari açığın artışında görülmektedir. Askeri harcamaların artışı da temel maddelere zam vergi olarak halka dönmeye başlamıştır.

Haberin Devamı

Şu andaki ortam devam ettikçe askeri harcamalar artmaya devam edecek, bütçenin diğer kalemleri kısılarak, kaynaklar “hazırlık” için ayrılacaktır.

Sınırı doğru çizmek

Böyle ortamlarda, dikkatleri ekonomiden çekmek için çok fazla “milli dava”, “ülkenin onuru”, “devletimizin büyüklüğü” gibi laflar edilir. 1977’de vuran ekonomik krizin, ülkenin “70 sente muhtaç” kalmasının, susuz, elektriksiz, benzinsiz kalmasının en önemli etkeninin Kıbrıs savaşı olduğundan söz edilmez.

Bir ahmaklık dalgasının birkaç koldan yükseldiği bir ortama girmiş gibiyiz. Bu dalga yayıldıkça da sormamız gereken soruları da unutmaya başlarız.

Savaş ortamına girmek çok kolaydır, çıkmak çok zordur. Bunu bilmek için tekrar tekrar yaşamak da gerekmiyor. Şu anda da öncelikle bu ahmaklık dalgasını durduralım. Şu anda amaç, insanları IŞİD kıyımlarına karşı korumaktır. Bu sınırı doğru çizdiğimiz zaman da büyük tahliller de yerli yerine oturabilir.

..........

Bayramlar sevgi, dostluk, insanların yakınlaşması günleridir. Biz yine savaş korkumuzu dile getirmek zorunda kaldık. Herkesin bayramı kutlu olsun.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR