Savaşın asıl önemli boyutu

Dünya liderleri küresel ısınmayı, gezegenimize yaptığımız kötü muameleyi konuşmak için bir araya gelmişlerdi. Hep birlikte günün meselesine, Ortadoğu’ya takılı kaldılar.

Ortadoğu yüz yıldır “günün” ve yarının meselesi, bugün de güncel adı IŞİD olarak devam ediyor.

ABD, Birleşmiş Milletler’deki dünya zirvesinde, istediği bütün destekleri sağladığını ilan etti. Somut operasyonlar için Hemen bütün Arap ülkelerinin katılımı sağlandı.

Son olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’e karşı “askeri ve siyasi destek vereceğini” açıkladı. Bunu Amerikan Dışişleri Bakanı da sevinçle teyit etti.

IŞİD konusu, epeydir Türkiye’nin “iç” meselsi haline gelmiş durumda. IŞİD’in bölgede yarattığı kargaşadan kaçan Araplara yüz bini aşkın Suriyeli Kürt eklenince sorun toprağımıza taşınmış oldu.

Türkiye’den IŞİD’e katılımlar ve Türkiye içinde bir kitle tabanı yaratma faaliyetlerinin devam ettiğine dair bilgiler de gelmeye devam ediyor.

Ama sorun daha büyük ölçüde Suriye’deki Kürt bölgesine yönelik saldırı dolayısıyla giderek daha fazla iç meselemiz haline geliyor.

Haberin Devamı

Suriye’deki Kürtlerin siyasi temsilcisi olan PYD’nin PKK’ya çok yakın olduğu kimsenin meçhulü değildir. Bölgenin özellikleri dolayısıyla da Suriye vatandaşı Kürtlerle Türkiye vatandaşı Kürtler arasında, Irak’la olduğundan daha fazla yakın ilişkiler vardır.

Suriyeli Kürtler, kendi konumlarını korumak için Suriye içindeki krizde çatışan taraflara mesafeli durmuşlar, Şam yönetimi ile de çatışma yaşamadan kendilerini korumaya çalışmışlardır.

IŞİD Irak Kürdistan’ı sınırında durdu, peşmergeler, PKK güçlerinin de desteğiyle bir savunma hattı oluşturdu.

Suriye Kürtlerinin ise savunma imkanları onlara göre çok daha zayıf ve IŞİD Kürtlere bu zayıf noktadan yükleniyor.

Suriye Kütleri de Türkiye’nin kendilerini savunmasını istiyor, bekliyorlar. Bu can pazarında Türkiye, IŞİD meselesinde açıkça taraf olduğunu ilan ettiğine göre Suriye Kürtlerini savunmayı da doğal olarak üstlenmek durumundadır.

Suriye Kürtleri kıyıma uğrarken, bu örgütün Türkiye sınırına dayanmış olması da savaşın boyutlarını değiştirecek bir olaydır.

Haberin Devamı

IŞİD Amerika’nın ve Avrupa ülkelerinin iç meselesi değildir, ama Türkiye’nin iç meselesi haline geldiğine göre mücadele stratejisi de buna göre kurulmak durumundadır.

DİĞER YENİ YAZILAR