Baskı artacak

IŞİD’in elindeki Türk rehinelerin kurtarılmasının ardından, Türkiye’ye yönelik dış baskıların artacağı tahmin edilmez bir durum değildi.

Ankara’nın bugüne kadarki makul mazereti ortadan kalkınca Batı’nın, ABD’nin IŞİD üzerinden yürüyecek olan Irak-Suriye operasyonlarına katılması için baskılar daha da artacaktır.

ABD Ankara’ya baskısını artırırken, “IŞİD’e destek ve işbirliği kuşkusu” gibi netameli ve tehlikeli bir kartı da oynamaktan çekinmemektedir.

Bu kart, görüşmelerde, ikili ve çoklu temaslarda nasıl oynanmaktadır bilemeyiz. Ama özellikle Amerikan medyası bu kartı sürekli olarak Türkiye’nin önüne getirmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert tepkisine yol açan Hacı Bayram Veli Camii haberi de, Türkiye’den IŞİD’e katılmalarla ilgili haberler de, Türkiye’deki hastanelerde tedavi gören yaralı IŞİD militanları haberleri de bu kartın oynanması olarak tekrarlanmaktadır.

Haritaya bakmak gerek

IŞİD saldırılarından kaçan on binlerce insan Türkiye sınırını geçerek canını kurtarmaya çalışırken, bunların arasındaki bazı yaralıların ya da Suriye’deki muhalif kuvvetler içinde yer aldığını söyleyerek gelen yaralılara Türkiye’deki hastanelerde tedavi verilmemesi için bir gerekçe ileri sürmek aşırı güçtür. Sınırda on binlerce kişi hareket halindedir, bunların içinde kimin ne olduğunu ayırt etmenin aşırı zorluğunu da açıklamaya bile gerek yok.

Haberin Devamı

Bazı Türk vatandaşlarının da cihat artı bin dolar maaş artı macera artı yağma imkanları saikleriyle IŞİD’e katıldığı da bellidir. Ancak bunun bir resmi destek altında yapıldığını söylemek insafsızlıktan öteye bir durumdur.

Ankara Suriye’deki muhalif gruplara açık destek vermiştir. Bu desteğin tartışılması ayrı bir konudur, bu desteğe sahip olan Suriyeli Sünni grupların IŞİD’e katılması dolayısıyla bazı malzemenin, açık söyleyelim IŞİD’in eline geçmiş olmasından, bu iddialar doğru olsa bile, özel niyetler çıkarmak da haksızlıktır.

ABD Ankara’ya baskısını daha da artıracaktır. Bunun nedenini anlamak için de haritaya biraz dikkatle bakmak ve nüfus dağılımlarını gözden geçirmek yeterlidir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR