CHP kongresinden ne çıkacak?

Kongresi bol CHP’nin yeni kongresine iki hafta kala mevcut genel başkan dışında bir aday adayı ortaya çıktı.

Yalova milletvekili Muharrem İnce, grup başkan vekili olarak yaptığı konuşmalara bakılınca, “ulusalcı” kanattan olduğu kanaatine varılabilir.

Günlük meseleler üzerine çok sık kürsüye çıkan İnce’nin konuşmalarındaki AKP’ye ve Tayyip Erdoğan’a yönelik sert üslup dışında siyasi duruşuna ilişkin pek bir bilgi bulunmuyor.

İnce’nin ulusalcı kanattan olduğu da aslında bir varsayımdır, ulusalcı bilinen CHP’lilerin çoğunluğu da halen İnce’ye “uzak” durmaktadır.

İnce genel başkan aday adayıdır ama aday olmak için gereken delege desteğini sağlayacağı da şüphelidir.

Aslında “CHP bu kongreyi neden yapıyor” sorusunun cevabı da belli değildir. Cumhurbaşkanı seçimindeki ağır yenilginin ardından bir grup ulusalcı milletvekili kongre çağrısı yapmış, genel başkan Kılıçdaroğlu da onları imza toplama zahmetine sokmadan kongre kararı almıştır.

Kongre isteyenlerin, Kılıçdaroğlu ve genel merkez politikalarına ilişkin tek açık eleştirisi cumhurbaşkanı seçimi ve adaylığıyla ilgili görünmektedir.

Haberin Devamı

Yerel seçimlerde ve cumhurbaşkanı seçiminde MHP ile ittifak tartışma gündeminde bulunmamaktadır.

CHP’nin, ülkenin neredeyse yarısında sıfırlanmış olmasının nedenlerini tartışan, anlamaya çalışan bir CHP’li de görünmemektedir.

Temeldeki sıkıntılar halen CHP erkanının gündeminde olmadığı için bu kongrede bu meselelere değinilmesi ihtimali de zayıf görünmektedir.

CHP’nin muhalefet anlayışının kısırlığı o hale gelmiştir ki, partinin genel sekreteri bir bilgisayar yanıltmasının üzerine atlayıp kendini gülünç duruma düşürebilmektedir.

CHP bu kongreye de “yenik” ve “ezik” olarak gidiyor. Siyasi partiler için kongreler bir hamle, yenilenme, dirilme aracıdır.

CHP ise bu kongreyi neden yaptığını anlatma mecaline sahip bile görünmemektedir. Sesleri yüksek çıkan ulusalcılarda da böyle bir mecal olduğu kuşkuludur.

CHP kongresi, AKP kongresinden dokuz gün sonra yapılacak ve herkes bu iki kongreyi kıyaslayacaktır.

CHP için en iyisi bu kongreden vazgeçmek görünüyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR