İki galip, iki mağlup

10 Ağustos seçimin ayrıntılı tahlillerinin tümünün üzerinde net bir sonuç vardır: Seçimden iki siyasi kuvvet galip, iki siyasi kuvvet mağlup çıkmıştır.

CHP-MHP’nin çatı adayı yoluyla Erdoğan’ı ilk turda seçtirmeme stratejisi başarısız olmuştur.

Katılımın düşüklüğü gibi bir gerekçe CHP ve MHP mağlubiyeti için

geçerli değildir, çünkü bellidir ki AKP seçmenin katılımı da düşmüştür. Katılım düşüklüğü herkesi aynı şekilde

etkilemiştir.

Seçimin birinci galibinin yüzde 50’nin üzerinde oy alarak ilk turda cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan olduğunun tartışması olamaz.

Erdoğan girdiği son seçimi de net bir galibiyetle tamamlamış, girdiği her seçimi kazanmış ender bir siyasetçi

olmuştur.

Seçimin ikinci galibi de oyunu yüzde 9.7’ye çıkararak partisini siyasi arenada yeni konumlanmasının önünü açan Selahattin Demirtaş’tır.

Kürt seçmenler dışında önemli miktarda oy almış olan Demirtaş’ın aldığı sonuç tartışılmaz bir başarıdır.

Tayyip Erdoğan partisinin oyunu artırmıştır. Seyahattin Demirtaş partisinin oyunu artırmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu kendisini destekleyen ikisi büyük dokuzu küçük 11 siyasi partinin son seçimlerde aldıkları oyların altında oy alarak CHP ve MHP ile birlikte net bir mağlubiyet almıştır.

Haberin Devamı

CHP ve MHP tarafları birbirlerini, ortak adayı yeterince desteklememekle suçlayabilirler, bu tartışmalar da boştur, fatura ikisinin birlikte önündedir.

Erdoğan’ın yüzde 52 oyuyla AKP’nin en yüksek halk desteğine ulaşmasının kuşkusuz AKP de değerlendirecek ve belli sonuçlar çıkaracaktır.

Aynı şekilde, Demirtaş ile birlikte HDP’nin yüzde 9.7’ye ulaşmasını da bu parti ve genel olarak sol da değerlendirecek, herkesin umacağı gibi olumlu sonuçlar çıkaracaktır.

AKP hiç beklemeden en üst düzey karar organlarını, MYK ve MKYK’sını toplantıya çağırmıştır. Bundan Erdoğan’ın sonraki yol haritasıyla ilgili fikrinin belli olduğu anlaşılmaktadır.

Erdoğan, AKP genel başkanlığının son iki gününde bu toplantılarda AKP’nin üst yönetimine kendi fikir ve önerilerini aktaracaktır.

Mağluplar da , seçim sonucunu tartışmayı eğer “karşıdaki” yüzde 48 üzerinden yapar ve “tanımıyoruz”a gidecek bir siyasi pozisyon alırlarsa bugüne kadar defalarca başarısız olmuş bir stratejiyi tekrarlamış olurlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR