Kesine yakın tahmin

Haberin Devamı

Konda’nın son cumhurbaşkanı seçimi araştırmasının sonuçları açıklandı. Birçok başarılı ve işini gerektiği gibi yapan araştırma kuruluşu arasında Konda, geçen seçimlerde sonuçları neredeyse bire bir bildiği için araştırmaları daha çok ilgi çekiyor.
Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır’ın yönettiği Konda’nın son araştırmasının sonuçları şöyle:
Tayyip Erdoğan yüzde 57
Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 34
Selahattin Demirtaş yüzde 9.
Daha önceki araştırmaların tahlili yapılırken oylarını artırma eğiliminde olan adayların Erdoğan ve Demirtaş olduğu da vurgulanıyordu. Bu sonuçlar bu tespitin doğruluğunu da gösteriyor.
Araştırmayı yapanlar yüzde 2‘lik bir hata payının her zaman geçerli olduğunu belirtiyor. Bunu seçmendeki genel eğilime göre okuduğumuz zaman da Erdoğan’ın yüzde 58‘e ulaşma ve geçme ihtimalinin hala var olduğunu söyleyebiliriz.
Sandığa gitmeme eğilimi
Aynı ihtimal Selahattin Demirtaş için de geçerlidir, Demirtaş’ın da yüzde 10‘a ulaşma ihtimali hala vardır.
Bunun nedenlerinden biri, “çatı adayı“ İhsanoğlu’nu destekleyen parti ve çevrelerde de kazanma inancı bir yana, ikinci tura kalma inancının da çoktan yok olmuş olmasıdır.
Bu inanç yokluğunun birinci sonucu CHP ve MHP seçmeninin, Erdoğan ve Demirtaş’a yönelmiş olanları dışında sandığa gitmeme eğiliminin halen kuvvetli olmasıdır.
Son iki günde değişebilecek tercihlerin ana yönü de Erdoğan ve Demirtaş olacaktır.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların katılımı bu kadar düşük olmasaydı Erdoğan’ın yüzde 60 sınırını daha kolay zorlayabileceği de söylenebilirdi.
Bu seçim CHP ve MHP için en büyük seçim başarısızlığı, Erdoğan ve AKP ile, Demirtaş ve HDP için en büyük seçim başarısı olacaktır.
Toplam oylar açısından bakıldığı zaman da barış ve çözüm süreci tarafının yüzde 70‘e yaklaşmasının önemine de şimdiden dikkat çekmek gerekiyor.
Türkiye’nin ikinci ve üçüncü büyük partilerinin ittifak yapmalarına, yanlarına 8 küçük partiyi daha almalarına rağmen büyük bir seçim yenilgisine uğramalarının siyasi sonuçları da “derin“ olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR