Koşan başkan

10 Ağustos’un sonucu haftalar önce belli oldu. Adayların alacağı oy oranları da aşağı yukarı belli.

Belli olmayan hala yeni başbakan ve AKP genel başkanının adı. Erdoğan kimi önereceğine ilişkin bir ipucu vermemeye aşırı özen gösteriyor.

Miting ve konuşma maratonunda “affedersiniz Ermeni” gibi bir gaf çıkabiliyor, ama yerine kimi istediğiyle ilgili bir şey sızmıyor.

Erdoğan, son konuşmalarında “koşan başkan“ tanımına da birçok açıklık getirdi.

Bakanlar kurulu toplantısına başkanlık yapmak Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olarak “olağan“ işlerinden biri olacak. Başbakan’la “haftalık olağan görüşme”leri yapmakla yetinmeyecek, “gerektiği kadar“ görüşecek.

Sadece başbakanla değil, bakanlarla da sürekli temas halinde olacak. Yatırımların, projelerin takibi için keminle görüşme ihtiyacı duyarsa onunla görüşecek.

Erdoğan, halkla ilişkisini devam ettirmek için mitingler, toplantılar yapabileceğini de söyledi. Miting ve kalabalık toplantılar için de parti örgütüne ihtiyaç olduğuna göre parti ile ilişkisi de canlı tutulacak.

Haberin Devamı

Fiili yarı başkanlık

Anayasa’ya göre, bu tarz bir cumhurbaşkanlığı yapılması için bir engel bulunmuyor. Ama alışkanlık cumhurbaşkanının başbakan dışında siyasetçilerle fazla temas etmemesi, sadece önemli konularda, büyük sorunlarda bakanlardan doğrudan bilgi alması şeklindedir.

Cumhurbaşkanının başbakan kadar günlük meselelere hakim olması için de ciddi bir “lojistik destek“ gerekecektir. Bu da yeni ve daha güçlü bir başdanışmanlar, danışmanlar sisteminin kurulmasıyla sağlanabilir.

“Koşan başkan”ın çalışma tanımları bu şekilde yapıldığı zaman fiili bir “yarı başkanlık sistemi”nden söz etmek de mümkündür. Bütün yetkilerini eksiksiz kullanan bir cumhurbaşkanı fiilen “yarı başkan“ olacaktır.

Ana politikalarda herhangi bir görüş ayrılığı yoksa bu sistemin yürümesinde bir arıza da beklemek abes olacaktır. Büyük görüş ayrılıklarında ise zaten Başbakan ve Bakanlar Kurulu’nun karaları geçerli olacaktır.

“Koşan başkan” fikri, bugünkü koşullarda önyargılı duruşlar dışında bir kaygı kaynağı olamaz. Zaten 10 Ağustos’ta kullanılacak oylar Erdoğan’ın “koşan başkan” olması için verilecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR