Beklemek de yorar

AKP bir yıldır üç yorucu savaş yaşadı. Bunlardan biri devam ediyor. Gezi ve 17 Aralık’ı hasarsız ya da minimum hasarla atlatan AKP için Cemaat‘le savaş devam edecek.

Aynı dönemde bir yerel seçim yaşandı, AKP yine galip çıktı. Bir seçime daha şimdiden kazanmış olarak giriyor, 10 Ağustos’ta ne olacağını herkes biliyor.

Bunlar her siyasi partiyi yorar, AKP’yi yormaması mümkün değildir. Ama beklemek de, bir belirsizliği yaşamak da yorucudur, hatta bu mücadelelerden daha da yorucu olabilir.

Tayyip Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasından sonra neler olmayacağının bazıları belli oldu. AKP’de ve Hükümet’te “emanetçi” tarzı bir geçiş dönemi olmayacak. Hükümetin başında da partinin başındaki kişi olacak.

Erdoğan Çankaya’da görev yaparken Hükümet’le bağını güçlü tutacak. Dolayısıyla partisi ile de bağı kopmamış olacak. Ama bu bağlar yeni Başbakan’ı, Hükümet’i zayıflatan nitelik taşımayacak.

Bunların çoğunu Başbakan Erdoğan açıkça söyledi, bazılarını AKP’nin kurmayları kuvvetlendirdi.

Sıra geldi “isim koymaya” ve bu aşamada AKP’den yorgunluk işaretleri gelmeye başladı. 12 yıldır iktidarda bulunan, girdiği bütün seçimleri kazanmış, oyunu sürekli artırmış bir siyasi parti geleceğiyle ilgili güvenceleri bilmek ister.

Haberin Devamı

‘O ismin’ ağırlığı olacak

Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasıyla AKP’de bir zayıflama ya da bölünme sürecinin başlaması, AKP’den yeni bir siyasi parti çıkması hala muhalefet çevrelerinde bir ümit dalgası olarak varlığını sürdürüyor.

AKP içinde böyle bir karamsarlık mümkün değil, böyle bir kırıntı olsa bile 10 Ağustos’tan sonra kalmayacaktır.

Ama yine AKP’nin de yeni liderin ve başbakanın adını bir an önce öğrenmek istemesi çok doğaldır. Çünkü o isim partinin geleceğinin birinci güvencesi olarak görülecektir.

Erdoğan bu konunun konuşulmasını, tartışılmasını istemiyor. Düşünebiliriz ki partinin ve hükümetin başı için önereceği isim Erdoğan’ın kafasındadır, ama bunun 10 Ağustos öncesi konuşulmasını istememektedir.

10 Ağustos öncesinde Erdoğan bir isim telaffuz ederse, seçimde o ismin de bir ağırlığının olacağı kesindir. “O ismin” etkisinin 10 Ağustos sandığında da görülmesi ancak Erdoğan’a ve AKP’ye biraz daha güç verir.

Haberin Devamı

“Ters köşeler”i seven Erdoğan’ın 9 Ağustos günü “o ismi” telaffuz etmesine de şaşırmayız.

DİĞER YENİ YAZILAR