Gül’ün partisi

AKP’nin geleceği ve yeni başbakanla ilgili tahmin ve spekülasyonlar doğal olarak gündemin birinci maddesine oturmuştur.

Tayyip Erdoğan’ın kendisinden sonrasına ilişkin kararları da “az yetkili olmayan” bir cumhurbaşkanı olarak amaçladığı yönetim tarzını da büyük ölçüde gösterecektir.

Mevcut sistem “yarı başkanlık” değildir, ama bakanlar kuruluna başkanlık etmekten Meclis’in feshine kadar giden yetkilere sahip bir “çok yetkili cumhurbaşkanı” sistemidir.

Erdoğan’ın bu yetkileri az bulduğu ve Fransa benzeri bir başkanlık sistemine taraftar olduğu sır değildir.

Doğal lider adayı

Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkışıyla birlikte partinin ve hükümetin tepesine talip olanlar da bunu bildiklerine göre her durumda bir “yetki bölüşümü”ne razı olarak bu göreve aday olacaklardır.

AKP’nin kurucu kadrosundan, üç dönem kuralına takılmayan tek isim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’dür.

Dolayısıyla Gül, Erdoğan sonrasının doğal lider adayıdır. Gül cumhurbaşkanlığı süresince anayasal çerçeve içinde kalmaya özen gösterirken, AKP’nin ana politikalarından uzak durmamıştır.

Haberin Devamı

Askeri vesayet ve her türlü vesayet konusunda da, demokratik hak ve özgürlükler alanında da, Kürt meselesinden Alevi meselesine, Ermeni meselesine kadar demokratik açılımlar konusunda tavrı açık olmuştur.

Dar siyasi bakışlar

Ana politikalarda Erdoğan ile Gül arasında önemli bir farklılık yaşanmamış, Gül bazı konularda demokrat bir üslubun önde olmasına dikkat etmiştir.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra Abdullah Gül’ün AKP genel başkanı ve başbakan olması, bugünkü siyasi süreçlerin doğal akışının gereği olarak görülmektedir.

Buradan ince veya kaba komplo teorileri üretmek aşırı dar siyasi bakışlardan doğmaktadır.

Bu siyasi sığlıktan taşan beklentiler, Gül’ün Erdoğan’la anlaşamayıp yeni bir siyasi parti kuracağı tahminlerine kadar uzanmıştır.

Abdullah Gül daha önce de net olarak ifade etmiştir ki, kendisi AKP’nin kurucularındandır, partisi AKP’dir.

Eğer AKP’nin geleceğiyle ilgili bir anlaşmazlık ortaya çıkar ve Abdullah Gül kendi “vizyon”uyla göreve talip olursa gideceği yer AKP kongresidir. Demokratik siyaset denilen oyunun temel kuralı da budur, doğul yolları da buradadır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR