İhsanoğlu kimin adayı?

Öneriyi getiren CHP genel başkanıydı. İhsanoğlu ismini MHP genel başkanı anında kabul etti. BBP hemen desteğini açıkladı. Saadet Partisi yaklaşıyor. Gülen cemaatine yakın bilinen isimler de olumlu görüş açıklıyor.

İhsanoğlu ismini ortak aday olarak öneren CHP dışında, muhalefet cephesinin tamamı öneriyi, İhsanoğlu’nun adaylığını benimsemiş durumda.

Muhalefet “cephesi” içinde zaten yer almayan HDP-BDP’nin “çatı adayı“ projesine katılmayacağı zaten belliydi.

İhsanoğlu’nu öneri olarak getiren CHP yönetimi dışında, partinin ulusalcıları da solcuları da bu ismi cumhurbaşkanı adayı olarak benimsemediklerini açıklıyorlar.

İki kanat da benimsemiyor

CHP’nin ulusalcılarının tepkisinin kaynağı belli. Prof. İhsanoğlu, 28 Şubat dönemi dahil, çeşitli faaliyetleri dolayısıyla “siyasal İslam“a yakın bir isim olarak bilinmesi, dış görevine AKP tarafından atanmış olması ve bu görevi sırasında yine aynı hatta yer aldığına ilişkin algı dolayısıyla “ulusalcılar”ın bu isimden tatmin olmaları zor.

CHP’deki “solcular”ın İhsanoğlu’ra karşı çıkmalarının nedenleri pek açık olmasa da, onların da “ulusalcılar”a yakın kanaatler dolayısıyla rahatsız oldukları anlaşılıyor.

Haberin Devamı

İhsanoğlu’nu CHP genel başkanı önerdi, ama İhsanoğlu CHP’nin iki kanadının da adayı olamıyor. CHP’de kimin adayı diye sorulursa da genel başkanın ve bir kısım yöneticinin adayından başka bir cevap gelmiyor.

Balkona bile çıkmış değil

İhsanoğlu sonuçta kamuoyunun önüne çıkmak zorunda. Kamuoyu, İhsanoğlu’na oy verme eğiliminde olmayan insanlar dahil, cumhurbaşkanı adayının “siyasal İslam”a ilişkin pozisyonunu kendi ağzından duymak isteyecektir.

Sadece onu değil, Türkiye’nin temel sorunu konusunda da, barış süreci konusunda da ne düşündüğünü öğrenmek isteyecektir.

Görevinin son iki ayına giren Abdullah Gül, barış sürecini “güzel şeyler olacak“ diye ilan etmişti. Onun yerine aday olan kişinin “güzel şeyler” konusunda nasıl tavır alacağını herhalde aday gösterenler de merak edecektir.

Şu anda CHP’nin önermesine rağmen CHP’nin adayı olamayan İhsanoğlu’nun kimin adayı olduğu zaman içinde, görüşleri pozisyonları ortaya çıktıkça netlik kazanacaktır. Şimdilik İhsanoğlu, balkona bile çıkmış değil.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR