Ters köşe kaldı mı?

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın Almanya toplantısını herkes cumhurbaşkanı seçimi kampanyasının açılışı olarak anladı. Geziye katılan gazetecilerin görüşleri de aynı yönde.

Yine de “ters köşe” sözü dolaşmaya devam ediyor.

“Ters köşe”yi hatırlanacağı gibi Erdoğan, cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili tahminler üzerine söylemişti.

Başbakan Almanya dönüşünde kendi adaylığıyla ilgili “istişarelere” devam edeceğini de söyledi. Bundan sonraki danışma görüşmelerini bazı sivil toplum örgütleriyle yapacağı yine kendi ifadesi.

Son kamuoyu araştırmalarında da, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda ona oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 53-54 oranında görünüyor.

Bütün bunları toplayınca, ortada bir “ters köşe” ihtimalinin kalmadığını, en azından son derece düşük olduğunu söyleyebiliriz.

‘Üslup değişikliği’

Kanıt olarak da Başbakan’ın vatandaşa tekme atma olayıyla gündeme gelen personelini görevden almasını, Okmeydanı’ndaki son olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarını arayıp başsağlığı dilemesini, hatta Cannes Film Festivali büyük ödülünü alan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ı arayıp kutlamasını gösterenler var.

Ceylan aldığı ödülü, son bir yılda, Gezi ve sonrası olaylarda hayatını kaybeden gençlere ve Soma kurbanı maden işçilerine adamıştı.

Buradan bakınca, bütün bunlara Başbakan’ın, Gezi dolayısıyla çok sert tepkilerine muhatap olan Koç Grubu’nun fabrika açılışına katılması da eklenebilir.

Yukarıda sayılanlar bir üslup değişikliğinin işaretleri görülüyorsa, bunu cumhurbaşkanı adaylığı ve kampanyasına bağlamak mümkündür.

Hâlâ “ters köşe” sözü üzerinde duranlar ise, “Erdoğan boşuna bir laf etmez” kanaatinin dışında bir şey ortaya koyamıyorlar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “bugünkü koşullarda siyaseti düşünmediği” sözünün mürekkebi henüz kurumadığına göre de düz köşe de ters köşe de ters köşenin ters köşesi de sadece Erdoğan’dan gelebilir.

Sivil toplum örgütleriyle istişare ise ancak biraz daha zaman kazanmak, önce Gezi’nin yıldönümünün geçmesini, sonra da muhalefet liderlerinin ellerini biraz daha belli etmelerini beklemek anlamına gelebilir.

Ters köşe ihtimali hiç mi yok derseniz; ancak Tayyip Erdoğan’ın siyaset yapma tarzında ters köşe durumlarının hep var olduğunu söyleyebiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR