Alttaki gerçek

Haberin Devamı

Günün bütün sıkıntılarını, sorunlarını yüzeydeki dalgaların altına inerek görmeye çalışınca, ortaya “neyi tutsan dağılıyor” hâli çıkıyor.

Bugün ciddi bir yargı tartışması içindeyiz. Aynı anda eğitimle ilgili birçok temel sorun her gün önümüze çıkıyor. Kamunun güvenlikten sorumlu unsurları da ağır tartışma ve çatışma konusu.

Böyle bakınca da hemen, yükü son on bir yılın siyasi sorumlularının üstüne vurmaya gönüllü, hem ucuz hem çapsız bakış açıları boy gösteriyor. Ucuzluk, her meseleye birkaç basit formülle yaklaşıldıkça kendisini ele veriyor.

Türk toplumu, kaçınılmaz değişim sürecine girdiği andan itibaren, alttaki yapının geriliği, eskimişliği bütün boyutlarıyla ortaya çıkmaya başladı.

Ülkenin varlığının devamını sağlayacak, topluma gelişme yollarını açacak değişimlere direnmiş ve başarılı olmuş yapılar, hemen hemen bütün kurumlarıyla dökülüyor.

Zorlu ve zorunlu süreç

Merkez siyaset, ortanın sağıyla soluyla, toplumdaki beklentileri yönlendirecek, medeni kelimesinin içerdiği unsurları sağlama alan yapılanmalara girmedi.

Askeri vesayet de, sivil siyasetin görevini yapmamasının hem gerekçesiydi hem de bahanesiydi.

Şimdi bütün kurumların “döküldüğü” bir döneme tanıklık ediyoruz, çünkü sivil siyaset alttaki gerçekleri görmekten hep kaçtı, idare-i maslahat ederek çürümeleri izlemekle yetindi.

Yargı, Mahmut Esat Bozkurt’ların yetmiş yıl önce temellendirdiği yapıda kaldığı, dünyanın ve toplumun değişiminden uzak durduğu, sivil siyaset de bunu görmediği, teşhis ve tedavi edemediği için bugünkü hâline geldi.

Yetmiş yıl öncesinin, yüz yıl öncesinin, imparatorluğun dağılma sürecinde oluşmuş, yerleşmiş ve kendisine varlık ve iktidar alanları bulmuş zihniyetleri, ağır, dal budak salmış kökleriyle birlikte sallanıyor.

Son on yılda demokrasi adına yapılmaya çalışılmış çeşitli reformlar, yetersiz ve eksik bulsak da alttaki yapıda süregiden dağılmanın su yüzüne çıkmasını sağladı.

Alttaki gerçeklerde, bugünkü sarsıntıları ortaya çıkaran bir depremler dizisi bulunuyor. Bunlar dağılmış kurumların, yeni zihniyetlerle yeniden inşasına kadar devam edecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR