Yeni formül

Haberin Devamı

Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun Başbakan Erdoğan’a ilettiği ve Başbakan’ın “sıcak” baktığı formülün ardından yeni bir formül daha çıktı.

Feyzioğlu’nun önerisinde, özel yetkili mahkemelerle ilgili tek maddelik bir yasa değişikliği yapılacak ve bunların baktığı davalar yeni baştan ele alınacaktı. Formül, esas olarak Ergenekon, Balyoz ve diğer darbe, darbeye hazırlık, darbe ortamı yaratma faaliyetleri için bulundu. Söz konusu düzenleme yapılırsa, özel yetkili mahkemelerin baktığı başka siyasi davalar da baştan ele alınmak zorunda kalınacaktı.

Anlaşılan bu formül birilerini kesmedi. Hürriyet yazarı Taha Akyol’un görüştüğü eski Yargıtay Onursal C. Başsavcısı Sabih Kanadoğlu yeni bir formül getirdi. Buna göre başsavcı TCK’nın 308’inci maddesine dayanarak bu davalar için Yargıtay’a başvuracak, Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu da “toptan” aklama kararı verecek...

308’inci madde işini hukukçular tartışsın, ama Kanadoğlu’nun Yargıtay’dan çıkacak karardan bu kadar emin olması gerçekten dikkat çekici.

Hatırlanacaktır, Kanadoğlu, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmemesi için oldukça zorlama hukuk yorumları bulmuştu, formüller üretmişti ve neredeyse bunu başaracaktı. AKP’nin kapatılması davası sürecinde de adı çok geçerdi.

Gerçek bir ‘devlet formülü’

Kanadoğlu’nun bilumum darbe davalarıyla ilgili formül konusunda bu kadar emin olması, tabii ki akla, “ayarlar önceden yapıldı mı” sorusunu getiriyor. “Bağımsız, tarafsız yargı” tarihine geçecek bir “ayar” kuşkusu çok tabiidir, deneylerimizle sabittir.

Yeni formülde Başsavcı başvurusunu sadece darbe davalarıyla ilgili olarak yapacağı için, başka siyasi davaların etkilenmesi söz konusu değildir.

Bu formülde başka davaların etkilenmesi söz konusu olamaz, çünkü Başsavcı Yargıtay’a başvurusunu “orduya kumpas” ifadesine dayanarak yapacaktır.

Kanadoğlu’nun formülünün işlemesi ihtimali vardır, çünkü Başbakan Erdoğan da, Feyzioğlu’nun önerisine “sıcak” bakarak bu yolun açılmasına cevaz vermiş oldu.

Yargıtay’dan “tam aklanma” çıkması, gerçek bir devlet formülüdür. Bu bir af olmayacaktır, tekrar yargılama olmayacaktır, bütün faaliyetler aklanmış olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR