Sıra bölmede

Haberin Devamı

Siyasi iktidarı değiştirme ve restorasyon sürecini başlatma faaliyetinin bir sonraki aşamasının iktidar partisinin bölünmesi hamlesi olacağını söylemiştik. Bu aşamaya oldukça hızlı geçildi.

Çocukları nüfuz suiistimali suçlamasına uğrayan üç bakanın istifası bekleniyordu. En yakınları böyle suçlamalara uğrayan siyasiler dünyanın hiçbir yerinde makamında durmaz. Suçlamaların mesnetsizliğine en kuvvetli şekilde inanılsa bile, soruşturma süresince siyasiler bir kenarda durmak zorundadır.

Ancak üç istifanın biri, üstelik Başbakan’ın en eski çalışma arkadaşlarından biri tarafından doğrudan Erdoğan’a yönelen bir suçlamaya dönüştürülmüştür. Bu bakan milletvekilliğinden de istifa ederken, eski içişleri bakanı da partisinden ve AKP’den ayrıldı.

Yapılmak istenen, AKP’nin “dağıldığı” algısını AKP’ye oy veren yüzde 50’de ve bütün kamuoyunda yaratmaktır. Bu algı yaratıldığı zaman da gemiyi terk eden hızla artar, birçok siyasi “yeni durum”a uyum sağlamaya çalışır.

Tam saha pres!

İstifaların yarattığı sarsıntı devam ederken, yeni bir soruşturma dalgasıyla birlikte yeni gözaltılar olacağı, bunların epeyce “yukarılara” uzanacağı haberleri de başarılı bir şekilde bütün ülkeye yayıldı.

Operasyonu yürütenlerin, siyasi iktidara göre, çok daha hazırlıklı olduğunu, farklı hamleleri önceden öngördüğünü teslim etmek gerekiyor.

Yeni bir gözaltı dalgası, birinci dalganın gerçekliği algısını ve bu soruşturmayı yürütenlerin, iktidarla mücadeleye kararlılığını da gösterecektir, böylece hükümetin “yönetemez” hâle geldiği ve karşısındaki “kuvvetin” iktidardan daha güçlü olduğu algısını yaratacaktır.

Hükümetin “yönetme kabiliyet ve ehliyetini kaybettiğini” halkın gözünde kanıtlamanın en kolay ve garantili yolu AKP’nin bölünmesidir. Üç bakanın istifası, bir eski bakanla, eski futbolcunun istifası, bir eski bakanın günlük eleştiri yayınları “bölünme” görüntüsü yaratmak için yeterli değildir.

Bunun için yeni bir operasyon dalgası sahneye konulacak ve başka istifalar gelmesi için çalışılacaktır.

“O kuvvet” siyasi iktidarı değiştirmek ve “restorasyon”u başlatmak, barış sürecini sonsuza kadar gömmek için “tam saha pres”e devam ediyor, edeceği de anlaşılıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR