İttifaklar

Haberin Devamı

Seçime giderken, siyasi partilerin “çıtayı” yüksek tutmaları alışılmış bir durumdur. Daha doğrusu bizde alışılmış bir durumdur. Batı’da siyasi partiler, liderler, hedeflerini “gerçekçi” ölçülerde gösterirler.

Seçim ittifakları her zaman doğaldır; doğal olmayan, siyaset ilkeleri taban tabana zıt görünen partilerin seçim başarıları için ittifak düşünmeleridir.

CHP, İstanbul seçimini kendisi için “kader” seçimine dönüştürürken bütün “yolları” deneyeceğini de ilan etti. Parti sözcüleri, resmen diğer siyasetleri CHP’nin yanına çağırsa da ittifak arayışlarının devam ettiği anlaşılıyor.

CHP daha önce ÖDP ile bazı temaslar yaptı, son olarak da HDP ile yapılan görüşmelerde bazı “somut” konulara girildiği öğrenildi.

HDP, diğer sosyalist sol kökenli partilerden farklıdır. “Halkların Demokratik Partisi”, Kürt siyasetlerinin sosyalist sol ile işbirliği yaparak bir “Türkiye solu partisi” oluşturma projesinin ürünüdür. Bu projenin gerçekleşmesiyle ilgili birçok kuşku vardır, eleştiriler de hem Kürt siyasetinden hem de sosyalist soldan gelmiştir.

Sadece yerel seçim üzerinden gidildiğinde, Kürt seçmenin ve solcuların oy vereceği bir partinin yüzde 10’a ulaşabileceği gibi teorik bir hesap vardır.

Kâğıt üzerindeki hesap

Hesap bellidir: Mustafa Sarıgül artı Kürt oyları artı sosyalist sol, eşittir yüzde 48. Kâğıt üzerinde böyle bir hesap olabilir, ama Kürtlerin ve sosyalist solun CHP adayı Sarıgül’e oy vermesinin hiçbir garantisi yoktur.

HDP de teorik olarak yüzde 10’luk bir oy potansiyelini temsil ettiği düşünülse bile, kendi seçmenine “ulusalcı” CHP ile ittifakını açıklamakta zorluk çekecektir. Çünkü CHP’nin milliyetçi devletçi kanadının da “Kürtlere-komünistlere” oy vermeyeceği ortadadır.

Muhalefet tarafındaki ittifak arayışlarının tahlilini yaparken, iktidar tarafını da düşünmek gerekiyor.

AKP’nin dershaneler meselesi dolayısıyla Fethullah Gülen cemaatiyle arasında devam eden çatışma, önemli bir ittifakın zarar görebileceği ihtimalini de düşündürmektedir.

Gülen cemaati, “Hizmet”, bir siyasi parti olarak örgütlenmiş olmadığı için oy potansiyeli ve hesaplarında net bir fikir sahibi olmak kolay değildir.

DİĞER YENİ YAZILAR