Tek boyutlu siyaset

Haberin Devamı

AKP on bir yıldır iktidarda, büyük gelişmeler olmazsa, önümüzdeki yerel seçimden, cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçimden de galip çıkmaması için bir neden görünmüyor.

Geçen on bir yılın siyasi bilançolarının ve AKP’nin şu andaki rahatlığının temelindeki önemli unsurlardan biri hâlâ muhalefet yokluğudur.

Muhalefet partileri de, şu anda en sert görünen muhalefet odakları da topluma siyasi perspektif vermekten hâlâ çok uzaktırlar.

Ekonomi politikası, eğitim politikası, sağlık politikası, kültür politikası, sosyal politikalar ve medeni bir toplum inşasının hiçbir tarafında AKP’nin ürettikleri dışında bir odak yoktur.

Demokratik politikalar üretmekte, mevcut koşulların BDP’ye getirdiği sorumluluklar da bu koşullarla sınırlıdır.

HDP’ye bakış

AKP’nin “merkez devlet partisi” olma yolunda ilerleyişinin her türlü muhalefet alanını tıkamasının da getirdiği “terazi ayarları”nın eksikliği benzer deneyleri yaşayan ülkelerde çok açık görülmüştür.
Bugünkü HDP hareketlenmesine öncelikle bu açıdan bakmak gerekir. Bu hareketlenmede “68 ruhu”nun “nostaljik” ağırlığını tartışanlar, bugünkü Avrupa solunda ve birçoğu iktidar ya da iktidar alternatifi olan sosyalist partilerde “68 ruhu”nun heyecanını da görebilirler.
Bir “milli dava” partisi olan BDP’nin demokratik mücadelesi geçen on bir yılda çok önemli oldu. Ama bir “milli dava” partisinin gidebileceği yol bellidir ve bu yapıda bir partinin “ülke” politikasında taşıyacağı ağırlık da bellidir.

Bugünkü muhalefet esas olarak kendisini Silivri’de ufalamış, Gezi ile bir ruh kazanma çabasından öteye geçememiş “kadük” bir muhalefettir.

Ufuksuzluk...

Önümüzdeki üç seçimi de kaybetmeye razı olduğu her hâlinden belli siyasi oluşumlarla, hakkaniyet duygusunu zorlayan girişimlerle gerçek bir muhalefetin ortaya çıkması da mümkün değildir. Bu siyasi ufuksuzluğun küçük ama açık bir örneği dün bir CHP’linin sözüyle sergilendi. Diyor ki “Ana dilde eğitimi savunursak BDP’den bir farkımız kalmaz.”

Politika üretme aczinin bu kadar açık bir itirafı üzerine söylenecek fazla bir şey yok.

Bu kadar fikir acizi bir muhalefet de bugün AKP için büyük mutluluk gibi görünebilir, ama görünmesin.

DİĞER YENİ YAZILAR