İttifak arayışları

Haberin Devamı

Yerel seçimler öncesinde muhalefet partilerinde ittifak ihtimalleri üzerine görüşmeler yapılıyor.

İstanbul ve Ankara büyükşehirlerini AKP’den almak CHP’nin seçim stratejisinin odağı oldu.

CHP, geniş bir seçim ittifakı için MHP yönünde küçük hamleler yaparken bu ittifaka İşçi Partisi’nin ve ÖDP’nin dâhil olması için de temaslar yapıyor.

- 2011 genel seçiminde AKP’nin oy oranı yüzde 49,8 olmuştu. Son kamuoyu araştırmalarında AKP oyları yüzde 45 ile yüzde 52 arasında değişen oranlarda görünüyor.

- Son genel seçimde CHP’nin oy oranı yüzde 25,98; MHP’nin ise yüzde 13,02 olmuştu. İkisinin toplamı da yüzde 39 oluyor.

‘AKP karşıtı büyük ittifak’

CHP’nin İstanbul-Ankara odaklı seçim hedefinde hesabı, AKP karşıtlığı üzerine kurulacak bir ittifakta yüzde 2 oy oranının da büyük önem taşıyacağı öngörüsüne dayanıyor.

- Kuru matematikten gidilerek yapılan hesap basittir: İstanbul’da Kadir Topbaş adıyla yapılan araştırmalarda oy oranı yüzde 44-45 görünüyor. CHP artı MHP artı İşçi Partisi hesabı da teorik olarak yüzde 41 veriyor. Hesap basittir, ama ne kadar gerçekçidir?

“AKP karşıtı büyük ittifak” hesabında aşılması zor engeller var.

- MHP’nin büyük kesimi için CHP solcu bir partidir ve bu seçmenin oyunu “solcu” adaylara kullanması için ikna edilmesi bir hayli zordur.

- CHP ile ittifak yapacak MHP yönetimi, kendi tabanından bir kesimin de AKP’ye yönelmesi ihtimali olduğunu herkesten iyi bilmektedir.

Adayların ağırlığı

- CHP’li ittifaka oy vermeyecek MHP seçmeninin doğal adresi AKP’dir. MHP tabanı, Gezi olayıyla bu tereddüdü yaşamış ve yukarıya iletmiştir.

CHP’nin seçim ittifakında kalacak olan sonuçta İşçi Partisi’dir.

Bu ittifak, siyasi olarak CHP’nin ulusalcı-devletçi yapısının tescili olacaktır. CHP adaylarının bu ittifak ekseninde, “ulusalcı cephe” gözetilerek belirlenmesinin de bazı sonuçları olacaktır.

Yerel seçimlerde, ana siyasi stratejiler ne olursa olsun, her zaman adayların ağırlıkları vardır.

Her bölgede adayların yaratması ihtimali olan yüzde 1-2’lik farklar da bellidir.

DİĞER YENİ YAZILAR