Kürtlerin birliği

Haberin Devamı

Dört ülkede yaşayan 27-28 milyon nüfuslu Kürtlerin siyasi temsilcileri bir araya gelip “ortak hareket etme“yi tartışacak, “Kürtlerin birliği” yolunda önemli bir ilerleme sağlamaya çalışacaklar.

Böyle bir girişimin meşruiyetinde kuşku yoktur. Yaşadıkları dört ülkede, farklı koşullarda da olsa kötü muamele görmüş bu topluluk kimlik sahibi olurken, bir “ana vatan” sahibi olmaya da çok yaklaştı.

Kürtlerin çoğunluğunun yaşadığı, vatandaşı olduğu Türkiye’de “Kürdistan” kelimesinin akla düşürdüğü, “Türkiye’nin bölünmesi”dir. Dört ülkeden toprak alarak “Büyük Kürdistan’ı kurmak” Kürtlerin bir kısmının “büyük hayal”i olarak vardır, olabilir.

Bugünkü koşullarda ise Kürtlerin yaşadıkları bütün topraklarda medeni ve eşit vatandaş olarak kendi kimlikleriyle var olmaları gerçek bir hedeftir.

Eski refleksler

Ankara’nın resmi politikası her zaman başka coğrafyada olsa da bir Kürt devletine karşı çıkmak, böyle bir oluşumu engellemek yönünde oldu. Bölünme korkusunun kuvvetiyle bu politika iyice kök saldı.

Kuzey Irak’ın soluk alanı Türkiye’dir, burası bağımsız bir Kürdistan devleti olduğu zaman da bu ülke Türkiye tarafından korunursa güven bulacak, toplumsal ve ekonomik gelişmesinde temel dayanağı hep Türkiye olacaktır.

Ona rağmen her gerilimde eski korku refleksleri ortaya çıkıyor. Suriye’nin kuzeyinde Kürt örgütlerinin bir siyasi kuvvet olması da aynı refleksle karşılanıyor, bayrak indirtiliyor.

Türkiye Kürtlerinin büyük çoğunluğunun tercihi, Türkiye’de barış içinde ve kendi kimlikleriyle, özgürlükleriyle yaşamaktır. En uzun Kürt isyanının sonucu budur.

Türkiye’yi güçlendirir

Dört ülkenin Kürtlerinin ortak hareket etmelerinden çekinmek yerine bu ortak hareketin yanında olmak da Türkiye’yi siyasi olarak sadece güçlendirir. Bu ülkelerdeki Kürtlerin çoğunluğu Türkiye’de yaşadığına, Türk vatandaşı olduğuna ve şu anda açık bir seçim yaptığına göre Türkiye’nin kazanacağı alan çok açıktır.

Ortak hareket planları da yapsınlar, bayrak da assınlar, Türkiye de eski korkularından, kuşkularından tümüyle kurtulsun.

DİĞER YENİ YAZILAR