15 ile 80’in farkı

Haberin Devamı

Başbakan, Türkiye’deki PKK militanlarının yüzde 15’inin çekildiğini söyledi. Demirtaş’a göre “çekilme” oranı yüzde 80.

Erdoğan’a giden devlet raporlarında yüzde 15 oranının verildiği anlaşılıyor. O da bunu tekrarladı.

Ancak devletin izleyemediği, meselenin en başından başlayan “teşhis” yanlışı dolayısıyla hesaba katmadığı, dağdan inenlerin önemli kısmının köylerine, evlerine dönmesidir.

Teşhis yanlışı, “dış destekli bir avuç kandırılmış” diyerek kendi kendini kandırmanın sonuçlarından biri olmaya devam ediyor. PKK’ya katılıp dağa çıkanlar yıllarca dağda yaşamıyor, evlerine gidip geliyor, hatta kışın okula devam ediyor.

Bizim devletin çok sevdiği deyimle “kökü dışarıda” değillerdir, “kökleri içeride”dir.

Raporlar okunmalı

Akiller de raporlarında kökleri ve her şeyi içerde bir toplumsal meselenin sona ermesi için yapılması gereken her şeyi büyük bir açıklıkla sıraladılar.

Bu meselede fikir beyan edecek herkes bu raporları okumalıdır. Okunduğunda görüleceği üzere, bu meselenin ve daha birçok meselenin çözümünde gelinen yol ayrımı çok berraktır.

Türkiye’nin demokrasi hattında net olarak ilerlemesinde açık bir toplumsal uzlaşma vardır. Uzlaşma noktasını sulandırmanın yolu ise her alt başlığın yanına bir “ama” eklemekten geçer.

Başbakan Erdoğan, akillerin raporlarını alırken iki kırmızı çizgi, bir de teşhis yanlışı tekrarı yapınca, başkalarının da ellerinde bir sürü kırmızı çizgi ve “ama” ile ortaya çıkmasının yolunu açmış oldu.

Önce AKP kurtulmalı

Bu sürecin bir demokrasi projesi olarak devam etmesi isteniyorsa önce AKP’nin bütün kırmızı çizgilerden ve “ama”lardan kurtulması gerekiyor.

Ve tabii yanlış teşhis alışkanlıkları üzerine kurulu bilgi yanlışlarından da.

Tekrar ediyoruz, “ikinci aşama”da bir tek oyuncu vardır. Sorumluluğu ve yükü büyük bu oyuncudan beklenen, demokrasi hamlelerinin daha da kararlı şekilde devamıdır.

Bunu Batı’nın siyasi merkezlerinin de, kamuoylarının da, İslam’la ilgili takıntıları olanların da, Batı medyasının nasıl çalıştığını bilmeyenlerin de görmesi, anlaması zor olmayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR