Halk nasıl izliyor

Haberin Devamı

Ankara’daki savaşların halk tarafından nasıl algılandığına, nasıl tepkiler oluştuğuna ilişkin bir araştırma açıklandı.

Metropoll’un anayasa tartışmasının başlamasının hemen ardından yaptığı araştırmanın sonuçları, kamuoyunda ibrenin AKP’nin tarafında olduğunu gösteriyor.

Metropoll soruyor:

- Anayasa değişikliğini nasıl karşılıyorsunuz?

Olumlu: Yüzde 44,7; Olumsuz: Yüzde 39,8.

- Referandum olursa nasıl oy kullanacağı sorulduğunda cevap şöyle geliyor:

Evet yüzde 48,1; Hayır yüzde 38.2.

Aradaki farktan, kendini AKP’ye yakın hisseden bir kısım seçmenin anayasa değişikliğini en azından gereksiz bulsa bile AKP’nin istediği yönde oy kullanacağı sonucunu çıkarmak mümkün.

- Yüksek yargı ile ilgili soruya cevap verenlerin yüzde 46,1’i Yüksek Yargı’yı haklı, yüzde 36,1’i haksız buluyor.

Anayasa değişikliğini olumlu bulanların (toplamın yüzde 8’i), referandumda olumlu oy kullanacakların (toplamın yüzde 12’si) önemli bir kesiminin Yüksek Yargı’yı haklı görmesinin iki açıklaması olabilir:

Birincisi, bu tür araştırma konularında her yerde olduğu gibi “yüksek ve korkulan bir otoriteden çekinme” olabilir. Ama ikinci bir ihtimal de tartışma alanı ne olursa olsun, halkın kavga istememesidir.

***


Bu araştırmada “Genel seçim olsa oyunuz ne olur” sorusunun cevabı da şöyle çıkıyor: AKP yüzde 36,3; CHP yüzde 18,6; MHP yüzde 12,3.

Metropoll’un ilke olarak dağıtmadan verdiği kararsız vs. gibi tercihlerin oranları da araştırmada yüzde 20 dolayında çıkıyor.

Bunları göz kararı dağıtsak da ANAR’ın yine dün açıklanan sonuçlarına çok yakın bir durum ortaya çıkıyor.

ANAR’ın “Bugün seçim olsa” araştırmasının sonuçları, kararsızlar dağıtılarak şöyle: AKP yüzde 40,6; CHP yüzde 21,4; MHP yüzde 14,6.

Bunun üzerine tek bir sonuca varmak mümkündür: Son yerel seçimden bu yana seçmenin tercihlerinde ciddi bir değişiklik olmamış, son anayasa tartışmaları da bu tercihleri değiştirme yönünde bir etki yapmamıştır.

İki araştırmadaki “ana eğilimler” bugünkü koşullarda önemli bir değişiklik olmaması durumunda anayasa referandumundan “evet” çıkma olasılığının yüksek olduğunu da gösteriyor.

Referandumdan evet çıkar, buna rağmen muhalefet anayasa değişikliklerini mahkemeye götürür ve de sonuç alırsa, bunun genel seçime nasıl yansıyacağını ayrıca değerlendirmek gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR