Seçmen izliyor

Haberin Devamı

AKP iki dönemdir tek parti olarak iktidarda. Bu süre içinde ciddi bir ekonomik kriz yaşandı ve kriz halka işsizliğin artışı olarak yansıdı. Ergenekon davası ve Kürt meselesi toplumda önemli gerilim ve bölünmelere yol açtı.

Bütün bunların seçmen tercihlerini etkilemesi, oyların önemli bir bölümünün yön değiştirme eğilimine girmesi doğaldır. Ama öyle olmuyor.

***


Metropoll araştırma kuruluşunun yaptığı son çalışmanın sonuçlarına göre bugün seçim olsa AKP’nin oy oranı yine yüzde 38 dolayında olacak.

Bu oran son genel seçime göre önemli bir gerileme anlamına gelse de 8 yıl öncesine göre AKP’nin aynı yerde tutunduğunu gösteriyor.

Aynı araştırmanın sonuçlarına göre iki muhalefet partisi de birkaç puan mertebesinde olsa bile oy kaybına uğramış görünüyor.

***


Metropoll’un bu araştırmasıyla ilgili haber dünkü Cumhuriyet’te yer aldı. Cumhuriyet haberi verirken Metropoll adlı kuruluşu “AKP’ye yakın” olarak nitelemiş, ancak haberin manşetten verilmiş olması da sonuçlarına itibar ettiklerini gösteriyor.

Bu araştırma sonuçlarına biz de itibar edersek, varacağımız ilk ve net sonuç, Türk halkının siyasi iktidarı değiştirme eğiliminde olmadığıdır.

AKP geçen dönemde çıktığı zirve noktasından geriye düşmüştür, ama halk desteğindeki kaybı tek başına iktidar olmasını engelleyecek düzeyde değildir.

***


Yakın dönemdeki bütün gergin tartışmalara rağmen iki muhalefet partisinin de yerinde sayması, hatta küçük kayıplara uğramaları da yine Türk halkının bu partilere ülkeyi yönetme ehliyeti vermeye niyetli olmadığını gösteriyor.

Kuşkusuz iki partinin de kararlı taraftar ve yöneticileri bunu kabul etmeyeceklerdir; ama şurası artık belli ki muhalefet ediş tarzları geniş halk kitlesini etkilemekten uzak. Her tartışmayı gergin bir ortama götürmelerini, ortaya herhangi bir proje koymamalarını halk izliyor.

***


İki genel iki yerel seçim galibiyetinden sonra AKP’nin üçüncü genel seçimi de o seçimlerdeki kadar rahat kazanması ihtimalinin hâlâ yüksek olması en başta muhalefetin başarısızlığının bir sonucudur.

Muhalefet partileri halka barış, daha çok özgürlük ve daha çok refah vaat edemiyor.

Muhalefet partileri bugüne kadar yürüttükleri politikalarda önemli değişikliklere gitmezlerse, AKP’nin beşinci seçim galibiyetinin altyapısını kendi elleriyle hazırlamış olacaklardır.


DİĞER YENİ YAZILAR