"Karşı" oy

Siyasi İslamın 1994 yılından itibaren hızlı bir çıkış yaşamasıyla birlikte "karşı" oy tartışılıyor. Karşı oy, birinin kazanması için değil, başka birinin kazanmaması için kullanılan oydur

Haberin Devamı

Siyasi İslamın 1994 yılından itibaren hızlı bir çıkış yaşamasıyla birlikte "karşı" oy tartışılıyor. Karşı oy, birinin kazanması için değil, başka birinin kazanmaması için kullanılan oydur.

1995 yılında "karşı oy" tartışılmış ancak bu "karşı oy"ların nerede toplanacağı konusunda fikir birliği olmadığı için de Erbakan'ın Refah Partisi seçimi kazanmıştır.

Şimdi de AKP'ye ilişkin tartışmalarla birlikte "karşı oy", eskisi kadar güçlü olmasa da yine tartışma konusudur.

Bazı kesimler, halen siyasi İslamın içinde gördükleri ve takıyye yapıyor olduğundan kuşkulandıkları AKP'ye karşı oyların "bir yerde" birleşmesi gerektiğini savunmaktadırlar.

Mesele sadece AKP'ye karşı oyların birleşmesi olduğu zaman, demokrasi açısından yine zaaflarımızı yaşamaya devam ettiğimiz ortaya çıkmaktadır.

AKP'nin laik demokratik rejim için bir "tehlike" olduğuna ilişkin "güçlü kanıtlar" bulunmamaktadır. AKP'ye ilişkin olarak toplumda kuşkulardan çok umutlar geçerlidir.

Ve bu yerel seçimde AKP'nin rahatlıkla birinci parti olmasının ve yerel yönetimlerin çok büyük bölümünü almasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Oylar çizgileri netleştirmeli
Merkezde, bugüne kadar DYP ve ANAP tarafından temsil edilen alanı da AKP'nin hızla dolduruyor oluşu bu alanda "siyasi alternatif ihtimalini en azından bu dönemde devre dışı bırakmaktadır.

Merkez solun ise toplum tarafından gerçek bir siyasi alternatif olmasının yolu, her seçimde oyların nerede toplanacağını tartışmak değildir.

Sosyal demokrat ve sol politikaları bugünkü merkez politikalarının karşısında, sosyal içerikleri güçlü seçenekler olarak geliştirmedikçe bu sıkıntı devam edecek ve AKP yine "seçeneksiz" olmaya devam edecektir.

Önümüzdeki yerel seçim için temel siyasi birlik sağlama fırsatı merkez sol tarafından kaçırılmıştır. CHP'nin tepki gösterdiği sol ittifak ile CHP ve diğer "sosyal demokrat" parti DSP'nin bazı il ve ilçelerde birbirleri lehine seçimden çekilmeleri de ancak bu seçimi geçiştirmelerini sağlar.

Eğer bu seçimde seçmen "karşı oy" kullanmak yerine "kendisine en yakın hissettiği partiye ya da ittifaka oy verme" yolunu seçerse geleceğe yönelik olarak solda daha net siyasi tablolar elde etmek de mümkün olacaktır.

Merkez solun, bugünkü merkez-merkez sağ iktidarın alternatifi olarak kendini göstermesi bu seçim arifesinde de sağlanamamıştır. Bundan sonraki seçimde sağlanabilmesi için, bu kez sandıktan çok daha net görüntülerin çıkması gerekir.

DİĞER YENİ YAZILAR