Adayların gösterdiği

Yerel yönetimler için partilerin belirledikleri adaylar, aslında seçime bakışlarını da gösteriyor

Haberin Devamı

Yerel yönetimler için partilerin belirledikleri adaylar, aslında seçime bakışlarını da gösteriyor.

AKP'nin İstanbul'da Kadir Topbaş, Ankara'da Melih Gökçek'i aday göstermesi en büyük iki şehirde iktidar partisini favori durumuna getirmiştir. AKP herhangi bir "maceraya" girmemiş ve kendine göre en "garantili" isimleri aday yapmıştır.

* AKP listelerinde dikkati çeken bir unsur da bazı eski DYP'lilerin AKP listelerine sızmış" olmalarıdır. Bunlar, DYP'nin karanlık günlerinde ortaya çıkmış isimlerdir. Şimdi de iktidar partisinde yer tutmada başarılı oldukları anlaşılmaktadır.

* CHP İstanbul ve Ankara'da iki milletvekilini aday göstererek bu iki büyükşehirde de gerçekte iddialı olmadığını göstermiştir. Milletvekillerinin yerel seçimde aday olmak için istifa etmeleri şartı yoktur. CHP'nin İstanbul ve Ankara adayları, seçimde başarısız olmaları durumunda herhangi bir işleme gerek olmadan milletvekilliği görevlerine devam edeceklerdir. Bunun gösterdiği şudur: CHP en büyük iki şehre ağırlıklı aday bulamamıştır. Adları bilinen iki milletvekilinin aday gösterilmesi bu iki şehre verilen önem gibi sunulmakta ama aslında CHP'nin bu iki şehirde de umutsuz olduğunu göstermektedir.

CHP'nin Eskişehir'de adaylık işlemlerini yapamaması ve bu şehirde seçime giremeyecek olması, durumun çocuksu gerekçelerle kurtarılmaya çalışılması da CHP'nin ciddiyeti açısından ağır bir yara olmuştur.

'Barajlara' dikkat!
Bu partinin kafa karışıklığının bir örneği de İstanbul Beyoğlu'nda daha önce ANAP'tan belediye başkanı olmuş bir kişinin aday gösterilmesidir.

Beyoğlu adaylığı birkaç açıdan sembolik anlama sahiptir. CHP böyle bir "anlam" ile ilgilenmediğini, büyükşehir belediye başkanı olacak kişinin daha önce başkanı olduğu ilçeyi almanın sağlayacağı moralle de ilgili olmadığını ortaya koymuştur.

* Sol ittifak, Ankara'da Murat Karayalçın, İstanbul'da Hüseyin Ergün ile zaten CHP'ye gitmeyecek oyları alacaktır. CHP, seçim sonrasında "oyları böldüler" diye sol ittifaka saldırma hazırlığındadır. Ancak SHP'nin başlattığı ittifak önerilerini görüşmeden reddetmiş olan da CHP'dir.

DYP'nin İstanbul adayı Ahmet Vefik Alp, orijinal projeleri olan ve sürekli olarak ilginç öneriler geliştiren bir kişidir. Ama DYP de ANAP gibi, değil "ağırlıklı" aday bulmak, aday bulmakta bile zorlanmıştır. Otuz ilde aday bulamayan ANAP için bu seçimin son nokta olacağı açıkça görülmektedir.

28 Mart seçiminde AKP için baraj yüzde 40'tır, CHP için ise yüzde 25. Bunun altında alacakları her sonuç bu iki parti için de "gerileme" anlamına gelir.

DİĞER YENİ YAZILAR