CHP silkindi

Haberin Devamı

Önümüzdeki yerel seçimde CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi için SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ı aday göstermesi CHP açısından önemli bir “silkinme” gibi görülebilir.

Silkinmenin önemli bir nedeni, CHP yönetimi açısından, önümüzdeki yerel seçimde genel seçimde alınandan daha düşük bir oy alınması ihtimalidir. Böyle bir durumda CHP yönetimi ayrılmak zorunda kalacaktır.

“Zorunda kalacaktır” dedik ama CHP yönetimi yeni gerekçeler bulabilir ve koltuğa sarılmaya devam da edebilir.

***


Murat Karayalçın Ankara Belediye Başkanı olduğu dönemde önemli şehir projelerini gerçekleştirmiş ve Ankara halkında olumlu izlenim bırakarak ayrılmıştı. Karayalçın daha sonra sol oyların üç partiye bölünmesiyle seçilememiş, bugünkü başkan Melih Gökçek aradan sıyrılıp seçimi kazanmıştı.

CHP’nin yerel seçimlerde AKP’ye karşı güçlü bir seçenek olarak ortaya çıkması tabii ki sadece Ankara’da Karayalçın’ın aday gösterilmesiyle mümkün değildir.

Eğer ülke genelinde, CHP ile DSP ve SHP tam bir işbirliği halinde seçime girer ve sağlam bir birlik mesajı verebilirlerse AKP’nin rahatını kaçırırlar.

Doğrusu bu üç partinin, eski usul itişmeleri bırakıp en pratik seçim işbirliğini gerçekleştirmeleri için çok önemli bir neden vardır: Bu üç partinin de kaybedecek bir şeyi kalmamıştır. DSP ve SHP diplerdedir, CHP ise son üç yerel seçimde de kalelerini birer birer kaybetme seyrine girmiştir.

***


AKP yerel seçime “yaralı” olarak hazırlanıyor. Yaraların adları Deniz Feneri, Şaban Dişli ve “Dengir Fırat”tır.

Bu üç olay AKP çevrelerinin “parasal” konulara fazla ilgili olduğunu, hatta bakan ailelerinin bile para peşine düştüğünü göstermiştir. “Ak”lığı bu lekelerle kirlenmiş olarak yerel seçime girecek olan AKP’ye rakiplerinin de sürekli bu noktalardan yükleneceği bellidir.

AKP’nin yerel seçim arefesinde ciddi bir zaafı da ekonomideki olumsuz gidiştir. Şu anda yayılan kötümserlik her durumda siyasi iktidarın aleyhine bir unsur olacaktır.

CHP, AKP’nin yaralarını kendisi için seçim avantajına dönüştürebilir mi? Ankara’da Karayalçın silkinmesi olumlu işaret olarak görülebilir, ama yine de başka çalışmalar olmadan tek başına fazla anlam ifade edecek bir silkinme değildir.

*****


Erdoğan fırsatı buldu

Genelkurmay Başkanı’nın Aktütün olayıyla ilgili açıklamaları basından genellikle eleştirel tepki aldı. Mesele basın olunca Tayyip Erdoğan da dayanamadı ve konuya daldı. Başbakan, Orgeneral Başbuğ’u haklı bulabilir, üslubunda herhangi bir sakınca görmeyebilir, ama konuya dalış şekli biraz fazla “fırsatçı kedi” tarzını hatırlatıyor. Erdoğan diyor ki: “Kim basına kızıyorsa, neden ve nasıl olduğu fark etmez, ben onun yanındayım...”

Erdoğan bir süredir basınla ilgili konuşmuyordu, bunu hayra yoranlar da oldu, ama dünkü sözleri olaya bakışında pek bir değişiklik olmadığını gösterdi.

DİĞER YENİ YAZILAR