Düşmesi için neden yok

Haberin Devamı

Metropoll adlı kuruluşun yaptığı siyasi anket dün Yeni Şafak Gazetesi’nde yayınlandı. Yeni Şafak’ın AKP’ye yakın olması dolayısıyla bu araştırmanın hileli olduğunu düşünecekler olacaktır. Ama sonuçların tümünü değerlendirdiğimizde halkın bugünkü manzaraya bakışıyla ilgili birçok ipucu bulabiliyoruz.

AKP’nin yerine kurulacak ve Tayyip Erdoğan’ın desteklediği partiye oy verebileceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 48. “Bugün seçim olsa” AKP’ye oy vereceklerini söyleyenler ise yüzde 44.6. Kararsız, oy kullanmayacak ve fikri yok-cevabı yok’lar yüzde 20 dolayında olduğu için AKP’nin elde edebileceği oy oranı yüzde 50’ye yaklaşıyor.

***


Son aylarda yaşananlardan sonra AKP’nin oyları neden azalmıyor? Bu sorunun cevabını vermek kolay değil. Araştırmada bir soru daha var: Sizce Türkiye’de yaşanan gerginliğin sorumlusu kimdir? Birinci: Hükümet, AKP (367), ikinci CHP (248), üçüncü: Tüm liderler, partiler, politikacılar (66). Sonra yargı ve muhalefet geliyor, medyayı bile sorumlu tutanlar var.

Bu sorunun cevabı ilginç bir çelişkiyi ortaya koyuyor. AKP’ye oy verenlerin ve verecek olanların önemli bir bölümü son krizin sorumlusu olarak yine AKP’yi görüyor.

O zaman yukardaki soruya cevap vermek biraz daha zorlaşıyor. Böyle bir krizi yaratmakla suçladıkları bir siyasi partiye neden oy veriyorlar?

***


Bu çelişkiyi araştırırken yine bildiğimiz iki etken öne çıkıyor. Biri muhalefet partilerinin “iktidar adayı” olabilecek bir konumda bulunmamalarıdır. Zaten iktidar olmayacak, iktidar umudu yaratmayan ve yeni bir şey söylemeyen bir siyasi parti yerine hatalar yapmış olsa da iktidar olabilen bir parti tercihi öne çıkıyor.

“Bugün seçim olsa” da CHP’nin hâlâ 12’de, MHP’nin ise 6.6’da durması bu sorunun cevabını gösteriyor. Terör gündemde geri sıralara gittiği zaman MHP’nin oyu düşüyor. CHP de durduğu yerde duruyor.

***


AKP’nin ana politikalarda yaptığı yanlışlara rağmen halk desteğini devam ettirmesinin bir nedeni “sosyal politikalar” olmalıdır. En alt düzeyde yaşayanlara yönelik çeşitli destek programlarını bugüne kadar sadece AKP uyguladı ve devam ettiriyor; yeni kaynaklar bularak toplumun orta-alt kesimine yardımları sürdürüyor. Merkez politikalarda yanlışlar yapan bir partiye sadece bu nedenle oy verilir mi? Karşısına başkası çıkmıyorsa çok kolay verilirmiş. AKP’yi CHP sırtlamış, taşımış, bu noktaya kadar getirmiş. AKP CHP’ye ne kadar teşekkür etse azdır.

DİĞER YENİ YAZILAR