Sonuç meşrudur, hesap ortadadır

Hayır’ın bu kadar az bir farkla, kıl payı önde çıkmasının herkes için farklı siyasi sonuçları olacaktır.

Yapılacak itirazlarla sonucun değişmesi kuvvetli bir ihtimal değildir. Bazı düzeltmeler olsa ‘evet’ yine önde görünmektedir.

İki seçenekli bir seçim olduğu için sayısal verilerden net sonuçlar çıkarmak da çok kolay.

Ak Parti-MHP ittifakı 2015 Kasım seçiminden de Haziran seçiminden de geriye düşmüştür. Eğer Ak Parti Haziran seçimdeki yüzde 44’ün tümünü aldıysa MHP son seçimde aldığı oyun ancak yarısını almıştır.

Ak Parti’nin gerileme alanı yine sahiller, büyük şehirler ve daha gelişmiş bölgeler olmuştur.

Geçen iki seçimde MHP’ye oy vermiş olan seçmenin yarısı muhaliflerle birlikte hayır tarafına geçmiştir.

MHP Genel Başkanı erken bir başarı mesajı yayınlarken lafı uzatarak Ak Parti’nin yanında olmaya devam edeceğinin işaretini de vermiştir.

Seçmeninin yarısının kendisini dinlemediği bir genel başkanın yerinde kalması mümkündür, ama partinin bölünmesi de kaçınılmaz hale gelir. MHP dün akşam bu noktaya gelmiştir.

Haberin Devamı

CHP, kendi adını fazla kullanmadan yaptığı hayır kampanyasında başarılı olmuştur, hayırların evetlerin kıyısına kadar gelmesi CHP’nin başarı hanesine yazılmak zorundadır.

Neredeyse imzasız bir kampanyanın yürütülmesi daha önce Ak Parti ve MHP’ye oy vermiş seçmenin hayır demesini kolaylaştırmıştır.

HDP, 16 Nisan sonuçlarına göre Kürt seçmen üzerindeki etkinliğini biraz daha kaybetmiş görünmektedir. Bu etkinlik 2015 Haziranında en yüksek noktaya yüzde 13’e ulaşmış, Kasımda tekrar yüzde 10’a inmişti.

16 Nisanın ilk sonuçlarına göre daha önce HDP’ye oy veren seçmenin bir kısmı HDP’yi dinlemeyerek evet demiş, bir kısmı ise sandığa gitmemiştir. HDP’nin uğradığı baskıların, liderleri ve vekillerinin hapiste olmalarının bunda etkisi kuşkusuz vardır. Ama Kürt seçmenin tavrının sadece buna bağlı olduğunu söylemek de yanıltıcı olur.

Kampanyanın ilk bölümünde ağır basan “vatan hainleri-FETÖ’cüler-PKK’lılar hayırcıdır” üslubunun ciddi bir etkisinin görülmemesi dikkat çekici bir durumdur.

Haberin Devamı

16 Nisan sonuçlarının tahlillerine devam edeceğiz.

DİĞER YENİ YAZILAR