Erdoğan vitesi değiştirdi

Referandum kampanyaları hem içerik zayıflığı yaşar, hem seviye kaybederken Cumhurbaşkanı Erdoğan dün vitesi değiştirdi.

Erdoğan’ın kampanyaya yeni bir açılım getiren, demokrasi açılımı getiren cümlesi şöyle:

“16 Nisan’dan sonra hak ve özgürlüklerde daha ileri, daha güzel bir Türkiye göreceğiz.”

Bu cümleyi demokrasi eksiklerinin itirafı olarak da görebiliriz, bunun önemi yok çünkü aslında eksiklerimizi hepimiz biliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da eksikleri en iyi bilen siyasetçilerden biridir, 2002-2012 yıllarında gerçekleşen demokratik reformlar ve hamleler ortadadır.

Kendimizi ve birbirimizi överek vakit geçirmek gibi kötü bir huyumuzu kenara bırakırsak, 16 Nisan ertesinde yapılması gereken tamiratların listesini de çok kolay çıkarabiliriz.

Erdoğan 16 Nisan’dan sonraya dair önemli bir demokrasi vaadini ortaya çıkarırken, evet veya hayır ayırımı da yapmadı.

Evet çıkarsa, isterse bir tek oy farkla olsun Erdoğan’ın siyasi gücü artacaktır ve her demokratik hamle dışarıdan da destek görecektir.

Hayır çıkarsa, Erdoğan’ın siyasi gücünün yara almasına rağmen var olan halk desteğiyle politik revizyon gücüne sahip olmaya devam edecektir.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın vites değişikliği, evet kampanyası yapan bütün Ak Parti kadroları için de önemli bir işarettir.

Referandum öncesindeki dengeleri demokrasi hattına çekmenin Ak Parti açısından anlamının bir kısmını Kürtlerin oyları oluşturmaktadır.

Demokrasi vaadinin öne çıkması Kürt seçmeni kuşkusuz etkiler, ama bunun oranını, sandığa nasıl yansıyacağını şu anda tahmin edemeyiz.

Erdoğan’ın bu vites değişikliğini hangi noktaya kadar ilerleteceğini de tabii ki bilemeyiz.

Siyasetin basit kurallarından biridir, bir hamlenin karşılığı görülürse o hamle devam ettirilir.

Erdoğan’ın vites değişikliğinin devamını herhalde birkaç gün içinde görürüz. Kampanyanın demokrasi hattına çekilmesinin faydasını görmek için birkaç gün de beklemeye gerek yok. Demokrasi hattında tartışmak her zaman en büyük faydayı getirir.

DİĞER YENİ YAZILAR