“15 Temmuz” oldu mu?

Siyasi davaların gerektiği gibi görülebilmesi için siyasi hakimiyet gerekiyor.

Ergenekon ve Balyoz davalarında bu siyasi hakimiyet bulunmadığı için bu davalar Gülen cemaati tarafından manipüle edildi.

Cemaat, “Atatürkçü” kadrolarla belli bir uyum sağladıktan sonra bu davalar buharlaştırıldı. 15 Temmuz darbe girişimi davasında şu ana kadar olanlardan geride asıl sorular kaldı:

15 Temmuz’da gerçekten bir darbe girişimi oldu mu, yoksa bir grup şuursuzun başıbozuk bir icraatıyla mı karşı karşıyayız?

Davaların başından beri ortaya “1 numara”nın çıkması bekleniyor. “1 Numara”, ülkenin tepesindeki yönetici için askeri operasyona karar veren ve askeri birliklerin ülkeye hakim olması için düğmeye basan kişidir. Bunun talimatının bayağı üst düzeyde verilmesi gerekir ki, binlerce rütbeli asker harekete geçebilsin.

Vatana bağlılık duygularıyla yetiştirilmiş binlerce insanın vatandaşlarına silah çekebilmesi için “terör operasyonu sandık” veya “talimat genelkurmaydan dediler” gibi safiyane açıklamalar yetmiyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihimizdeki başarılı ve başarısız bütün darbe girişimlerinde asker 1 numara ve ona desteğe hazır sivil kadrolar vardır. Bunlar da her zaman aşağı yukarı bilinirdi.

Darbe hazırlıkları yürütülürken bunun “medya ayağı” da olurdu. 2002 sonrası basınını tarayanlar da bunu görebilir.

15 Temmuz’a kalkışan asker kişilerin bunu hangi siyasi saiklerle yaptığına ilişkin bir bilgi de ortaya çıkmıyor.

İddianamelere bakıldığı zaman da böyle bir “siyasi saik” arayışı görünmüyor. Davaları yürüten savcı ve yargıçlar da, 15 Temmuz’da uygulanan planının Balyoz planıyla aşırı benzer olmasının üzerinde de durmuyor.

15 Temmuz’un hesabı verilen emirleri yerine getirmek zorunda olan alt düzey askerlerden, askeri öğrencilerden, rütbesiz askerlerden sorulursa “bu işler tümüyle bitmiştir” dememiz bile zorlaşır.

Ergenekon davası ilişkisiz insanları dahil ederek, Balyoz davası alt rütbeli askerlere ağır cezalar vererek fiyaskoya çevrildi.

Bu davalarda Ergenekon yapılanması da, Balyoz darbe planı da fiilen aklanmış oldu. Bu tecrübeyle şimdiden soralım: “15 Temmuz” oldu mu?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR