Almanya’yı kaybetmek

Ankara ile Berlin arasında patlak veren krizinin büyüyeceği anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nazi uygulamaları” demesi sertleşme işareti oldu.

Merkel yönetimi, yakın dönemde bir çok ziyaret ve görüşmeyle üst düzeyde diyaloğu canlı tutmaya çalıştı. Dün de Başbakan Yıldırım’ı aradı. Ankara’nın tepkisini çeken ana sorunun çözümü kolay değil. “Terörist” tanımında Ankara ile Berlin’in anlaşması çok zor, hatta mümkün değil.

Ankara’nın “teröre destek faaliyeti” dediğine “meşru siyaset” diyen sadece Almanya da değil. İkna edilmesi gereken sadece Almanya değil, bütün Batı dünyası.

Die Zeit muhabirinin tutuklanması ve Erdoğan tarafından “PKK temsilcisi Alman ajanı” olarak suçlanmasının da Almanlar açısından ağır bir durum olduğu ortadadır.

Gazetecilik faaliyetleri ve gazetecilerle ilgili olarak da Ankara’nın Batı ile aynı hatta olmadığı da ortadadır.

Alman yönetimi, iki Türk bakanın siyasi toplantısının engellenmesi tartışmasını, “yerel bir karar” diyerek durdurmak eğiliminde.

Ama belli ki, Türkiye’deki siyasi gerilimin, kendi ülkesinde yaşayan, bir kısmı da vatandaşı olan Türklere ve Kürtlere aktarılmasını istemiyor. Çok az konuşan, o yüzden de her söyledikleri ciddiye alınan Alman siyasetçilerin her gün konuşan, bazen birkaç kez konuşan Türk siyasetçileri anlamaları da mümkün değil.

Haberin Devamı

Rusya ile yaşanan gerilim Ankara açısından, bütün unsurlarıyla olumsuz sonuçlanmıştır. Ekonomik ilişkiler düzelmediği gibi, “yanlışlıkla” üç askerimizin şehit edilmesinin hesabını sormak da mümkün olmamıştır.

Alman yönetimi Ankara ile krizin büyümesini istemez, çünkü esas dikkat ve özen alanı Almanya’da yaşayan 2.5 milyon Türk vatandaşıdır. Yaklaşık 6 bin Alman şirketi de Türkiye’de faaliyettedir. Türkiye’de çalışan ve yaşayan yüz binden fazla Alman vatandaşı vardır. Türkiye ile Almanya arasında kriz yaşanması kimsenin lehine bir sonuç getirmez. Almanlar bunu bildiklerini gösteriyorlar, ama bizim bildiğimize de tam emin olamıyoruz.

Rusya krizinin olumsuz sonuçlarını yaşamaya devam etmemize rağmen, Almanya ile krizi göze almanın açıklaması da kolay değildir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR