Kolayı var, bir KHK yeter

Aylardır bir tiyatro oynanıyor. HDP’li milletvekili ve belediye başkanları bir içeri giriyor, bir dışarı çıkıyor.

Önce gözaltı kararı çıkıyor, gözaltına alınan eğer salınırsa itiraz oluyor, tutuklanıyor. Bazen başka bir mahkeme devreye giriyor. Tutuklananların bazıları salınıyor, sonra tekrar gözaltına alınıyor. Ve bu tiyatro böyle devam edip gidiyor.

Aslında bu kadar tiyatroya gerek de yok. Hükümet bir Kanun Hükmünde Kararname çıkarır, HDP’lilerin tutuklanması için herhangi bir hukuki gerekçe aranmayacağını bildirir.

Böylece İçişleri Bakanı da “Ahmet Türk’e 18 yaşında bir çocuk talimat veriyordu” gibi vahim laflar etmekten kurtulur. Bu kararnameye Tahir Elçi cinayetinde hiçbir ilerleme olmaması, delillerin yok olmasıyla uğraşan avukatları da ekledikleri zaman ortalık tam süt liman olur.

Bu arada Hükümet-devlet Tahir Elçi cinayetinin PKK tarafından işlenmiş olduğunu söylemişti, herhalde unuttular ki herhangi bir tutuklama da gelmedi.

Kürtlere siyaset yasağı 12 Mart darbesi, 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat post-modern darbesinde konulmuş ve en sert şekilde uygulanmıştı. Bu, demokrasiye geçişimizden itibaren dördüncü büyük siyaset yasağı oluyor. Bu yasağı koyanlar ve uygulayanlar, işin sonrasıyla pek meşgul değiller. Sorunun geri dönüşünün, daha da içinden çıkılmaz bir halde olduğunu da dikkate almıyorlar.

Haberin Devamı

Kürt meselesinin şu anda uluslararası bir sorun haline geldiğini de görmüyorlar.

Bizim PKK uzantısı olarak gördüğümüz ve hayat hakkı tanımadığımız PYD-YPG’nin Suriye’de hem Amerikan hem Rus desteğinde önemli bir bölgeye hakim olduğunu da söylemiyorlar.

Kuzey Irak Kürdistan özerk bölgesinde bağımsızlık yolunda ciddi hazırlıklar yapıldığına da dikkat etmiyoruz.

Kürtlere siyaseti yasaklamanın, HDP’lileri içeri atmanın, yüzlerce yıl hapis cezası vermeye kalkmanın esas derde asla deva olamayacağını görmemekteki inanılmaz ısrarımız devam ediyor. Bu ülkede neredeyse yüz yıldır bir Kürt sorunu var ve barışçı demokratik çözüme Ak Parti ile çok yaklaşmıştık. Üç yıl önce U dönüşü yapan Ak Parti’den bir U dönüşü daha bekleyenler partinin içinde de varlar, dışında da varlar, Kürt vatandaşlar arasında da hala varlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR