HDP’nin devreden çıkması

Geçen yılın ilk seçiminde, Haziran 2015’te HDP yüzde 13’lük yükselmişti. Bu yükselişi kampanyanın Erdoğan üzerine kurulması sayesinde olduğunu savunanlar da oldu, eleştirenler de oldu.

Kasım ayındaki erken seçime HDP yine aynı sloganla girdi, ancak arada barış süreci rafa kalkmış ve PKK “hendek direnişi”ne geçmişti.

HDP de önemli bir oy kaybına uğrayarak yüzde 11’e indi, milletvekilleri azaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Ak Parti’nin haziran seçiminden bu yana politikası, HDP’yi merkez siyasetten dışarı itmek üzerinedir.

Genel başkanları tutukludur, milletvekilleri, belediye başkanları tutukludur. 80’lere, 90’lara rağmen sürekli barış için, diyalog için çaba gösteren 76 yaşındaki Ahmet Türk de tutukludur. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetinin soruşturmasında bir milim ilerleme olmamış, tam tersine deliller kaynatılmıştır.

Bunlar HDP’yi merkez siyasetin dışına itmenin en son hamleleridir. Muhtemelen HDP-DBP yönetiminde hiç bir belediye kalmayacak, tutuklamalar da devam edecektir.

HDP’nin Meclis’in dışına atılması ve merkez siyasetten tümüyle dışlanmasının başarıya ulaşması için bunlar yeterli olmayabilir.

Haberin Devamı

Şu anda yaşananlara rağmen HDP yeniden örgütlenebilir, tekrar seçimlere girebilir. Merkez siyasetten tümüyle dışlanması da ancak bu noktada mümkün olabilir.

Son olarak Andy-Ar’ın yaptığı seçim araştırmasında HDP’nin oy oranı yüzde 7-9 görünmektedir.

Bu, daha önce HDP’ye oy vermiş olan 1 ile 2 milyon arasındaki seçmenin en azından sandığa gitmemesi anlamına gelir.

HDP’nin merkez siyasetten tümüyle dışlanması da bu şekilde gerçekleşmiş olur. Bu dışlanmanın ne kadar devam edeceğini tahmin edemeyiz.

Ama kesin sonucunu biliyoruz. Bu sonuç, Türkiye’deki Kürtler içindeki tek örgütlü güç olarak PKK’nın kalması, Kürtler üzerinde tek otorite olmasıdır.

HDP’yi merkez siyasetten dışlama kararının ardında “askeri çözüm”ün başarılı olacağı kanaati bulunmaktadır. Buradaki “başarı” kavramı çok tartışmalıdır, ama şu anda HDP’ye yönelik uygulamalardan PKK’nın hiç şikayetçi olmadığına dikkat edersek bile bir ilerleme sağlayabiliriz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR