Ekler ve bulmacalar

VATANİKİ'nin yayınına ekonomik nedenlerle ara verilmesinin ardından bize ulaşan bazı okurlarımızın görüşlerine yer vermiştik. Ancak farklı görüşte olan okurlarımız da var ve daha güçlü içerikli ekler ve bulmacalar istiyorlar. Şimdi bu okurlarımızdan bazılarının görüşlerine yer vereceğiz

Haberin Devamı

VATANİKİ'nin yayınına ekonomik nedenlerle ara verilmesinin ardından bize ulaşan bazı okurlarımızın görüşlerine yer vermiştik. Ancak farklı görüşte olan okurlarımız da var ve daha güçlü içerikli ekler ve bulmacalar istiyorlar. Şimdi bu okurlarımızdan bazılarının görüşlerine yer vereceğiz.

Umut Dokuman, VATAN'ın ekleriyle ilgili görüşlerini şöyle aktarıyor:

"Vatan İki'yi ilk yayınlanmaya başladığı günlerden itibaren diğer gazetelerin eklerine hiç benzemediği için çok sevmiştim. Vatan Gazetesi'nin hafta sonlan verdiği eklerle yaşattığı keyfi hafta içine de taşıdığını düşünmüştüm. Yazarlarıyla ve ilginç haberleriyle gazetenizi aldığımda önce Vatan İki'yi okuduğumu da itiraf etmeliyim. Bu haftaki köşenizde görüşlerine yer verdiğiniz okurunuzun düşüncelerine kesinlikle karılmıyorum. Çünkü gazetenizin verdiği ekler diğer birçok gazetenin verdiği magazin yüklü eklerden çok daha farklı. Ancak gazetenizin Vatan İki'yi yayından kaldırma kararı ve gerekçelerine de tabii ki saygı duyuyorum. Ayrıca 03.07.2006 tarihli köşenizde daha güçlü bir ek için şimdiden çalışmalara başlandı şeklindeki müjdenize de çok sevindim. Umarım bu süre çok uzamaz ve yeniden Vatan İki tadında bir eki hafta içi günlerinde okuma tadına varabiliriz."

H. Fatin Cerbay da VATANİKİ'de yer alan bulmacalar üzerinde duruyor: "17 temmuz 2006 tarihli yazınızda bir okuyucunuzun gazete eklerinin kaldırılmasını desteklediğini yazmışsınız. Olabilir. Ama ben Vatan Gazetesi'nde özellikle ekte yer alan "top ten of everything"i takip ediyor ve bulmacaları çözmeye çalışıyordum. Bu bulmacalarda yazarlar ve eserlerinin, dünyanın ve Türkiye'nin bilinmesi gereken yerlerinin ve diğer bazı önemli konuların sorulması, bunları kültürel bir eğlence haline getiriyordu. Ancak gazete eki kalkü ve bulmaca da yarım sayfaya indirildi. Şimdi Vatan Gazetesi'ne ilave olarak bulmaca cevaplarını aynı gün yayınlayan ve çok ek veren başka bir gazete daha alıyorum. Ancak, şarkıcı ya da manken tabir edilen, adını bilmek istemediğim kimseler de (üstelik 6 kişi) soruluyor. Vatan okuru olarak eklerinizin son sayfasında yer alan mini bulmacayı, top ten of everything'i ve sekiz sayfalık kültürel bulmacalarınızı gazetemde görmek istiyorum."

Daha çok bulmaca isteyen bir başka okurumuz da Leyla Pınarcı:

"Ben yıllardır Vatan Gazetesi okuyucusuyum ve severek okuyorum bu gazeteyi. Ama bir şikâyetim var. Bulmaca ekle ri çok az. Kuşadası'nda oturuyorum. Bir çok komşum da bu durumdan şikâyetçi Gözlemlediğimiz kadarıyla başka gazete ler bu nedenle tercih edilir duruma gelmiş burada. Sizden ricam bulmaca eklerini çoğaltmanız."

Dr. Engin Keskin ise eklerin fazlalığın dan şikâyetçi: "Eklerin azalma sına ben de çok sevindim, hatta tamamen kaldırılmasından yanayım, isteyene ücreti mukabilin de verilebilsin. Dövizin yükselmesinde tek hoşuma giden olay bu oldu. Ekler azaldı. Gazete alıyorsun taşıması, okuması, okuduktan sonra kaldırması, hele ben günde 4 gazete (tatilde) okurum, hacimce miktarını, taşımasını, saklamasını... Bir düşünün, çok zor."

Okurlarımızın görüşlerini aktardık. Kuşkusuz ki ekler konusunda bütün okurlarımızın aynı görüşte birleşmesi imkânsız. Birden fazla gazete alan okurlarımız, daha çok eklerin kaldırılmasından yana görünüyor.

Ancak gazetelerin yazı işleri yöneticileri her gün gazeteyi hazırlanırken, okurun sadece kendi gazetelerini okuduğu fikriyle hareket etmek zorundadır. Batı basınında da bu konu böyle ele alındığı için gazeteler bir gün önce başka gazetelerde yer alan haberleri bile, tabii ki kaynağını göstererek ve o gazetenin adını vererek aktarmakta sakınca görmez.

Eklerin işlevi de, daha önce belirttiğimiz gibi, okura mümkün olabildiğince fazla "okuma malzemesi" verebilmek, günlük gazete içinde yer alamayan konulan aktarabilmektir.

Bu nedenle gazeteler kendi okuruna en tatmin edici ekleri verme cabası içinde olacaktır.

Daha gelişmiş, daha çok sayfalı eklerin ayrıca ücretle verilmesi de daha önce denenmiş ve bazı eklerde başanlı olmuştur. Ancak bütün eklerin parayla satılması da şu koşullarda zordur. Bati basını genellikle çok sayfalı, daha iyi kağıda basılmış ekler için okurundan ayrıca ücret ödemesini istiyor.

Özellikle emekliler gibi daha çok boş zamanı olan okurlarımız sürekli olarak daha çok bulmaca talep ediyor. Bu isteklerin karşılanması da tabii gazetenin sayfa sayısını artırabilme imkânına bağlı. Bütün okuyucu kitlesine seslenmek, değişik okurları tatmin etmek zorunda olan bir gazete elbette sadece bulmaca üzerine hazırlanmış bir gazeteden farklıdır.

Ama daha çok bulmaca isteyen okurlarımız da kuşkusuz haklıdır ve VATAN yazı işleri, bu konuda bazı çalışmalara başlamıştır.

DİĞER YENİ YAZILAR