Gazete Vatan Logo

Okan Bayülgen etkisi

Kılıktan kılığa girdi, kullanımı yüzde 50 artırdı

Kriz nedeniyle tüketicinin kredi kartına yüklendiği 2009 yılının 6 aylık döneminde harcama ve nakit avans kullanımı yüzde 12 artarak 98 milyar TL’ye ulaştı.

BKM 2009 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin kredi kartı ve banka kartı kullanım verilerini açıkladı. BKM verilerine göre ilk altı ayda yerli ve yabancı kredi kartları ile yurtiçinde yapılan işlemlerin (harcama ve nakit avans) cirosu 98 milyar TL olarak gerçekleşti. 2009 yılının ilk altı ayındaki veriler, 2008 yılının ilk altı ayı ile karşılaştırıldığında, kredi kartı ile yapılan işlemlerin cirosunda yüzde 12 artış yaşandığı gözlendi. Geçen yıl altı aylık dönemde harcama ve nakit avans kullanımı toplamı 87 milyar 699 milyon TL düzeyinde gerçekleşmişti. Veriler geçmiş yıllardaki artışla değerlendirildiğinde, 2009 yılında kredi kartı ile yapılan işlemlerde istikrarın devam etmekte olduğu gözlendi.

-KARTLARIN YURTİÇİ KULLANIM CİROSU 89 MİLYAR TL-

1 Ocak-30 Haziran tarihlerini kapsayan dönemde yerli ve yabancı banka kartlarının yurtiçi kullanımı cirosu ise 89 milyar TL olarak kaydedildi. Aynı dönemde banka kartlarının, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, işlem adedinde yüzde 15 ve ciroda da yüzde 21 artış kaydettiği gözlendi. Böylece 2009’un ilk altı aylık döneminde banka ve kredi kartlarınla yapılan işlemlerin tutarı 187 Milyar TL’ye ulaştı.

-KILIKTAN KILIĞA GİREN BAYÜLGEN BANKA KARTI KULLANIMINI ARTIRDI-

Okan Bayülgen’ün “Marilyn Monroe” olması, banka kartlarının alışverişte kullanımı yüzde 42 oranında arttırdı. BKM’den yapılan açıklamada, Merkezin geçen yıl gerçekleştirdiği banka kartının alışverişlerde kullanımını teşvik eden reklam kampanyasının sonuç vermeye başladığı belirtildi. Okan Bayülgen’in Marilyn Monroe’dan Bob Marley’e kadar bir çok kılığa girdiği reklam kampanyası sonrası banka kartı kullanımında ciddi artışlar olduğu gözlendi. Daha çok nakit çekim aracı olarak kullanılan banka kartının alışverişlerde kullanım adedi, 2009’un ilk altı ayında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında arttı. Banka kartı ile yapılan alışveriş cirosundaki artış ise yüzde 34’ü buldu.

-CİRODAN ASLAN PAYINI MARKETLER VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ ALDI-

BKM verileri, kartlardan en çok payı alan sektörlerin krizde de değişmediğini ortaya koydu. 6 aylık dönemde cirodan aslan payını yine market ve alışveriş merkezleri aldı. Bu dönemde kredi kartı ile yapılan harcamalarda cirodan en büyük payı yüzde 16,1 ile yine marketler ve alışveriş merkezleri aldı. Daha sonra, yüzde 13 ile benzin ve yakıt istasyonları geldi. Harcamalarda üçüncü sırayı ise, yüzde 9 oranla giyim ve aksesuar sektörü ile başa baş giden telekomünikasyon sektörü aldı.

-YABANCI TURİST KART KULLANIMIYLA 2 MİLYAR DOLAR DÖVİZ BIRAKTI-

Yılın altı aylık döneminde yabancı turistler, kredi ve banka kart kullanımıyla Türkiye’ye 2 milyar 22 milyon dolar düzeyinde döviz bıraktı. Bu rakamın 1 milyar 260 milyon dolarını yabancıların Türkiye’de yaptığı alışverişler, 762 milyon dolarını ise nakit avans çekimi oluşturdu.

-KREDİ KARTI SAYISI 44 MİLYONU AŞTI-

2009 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, Türkiye’de kredi kartı sayısı 44 milyon 24 bin 68 olurken, banka kartı sayısı 61 milyon 169 bin 356 adet, otomatik vezne makinası (ATM) sayısı 22 bin 714 adet, satış noktası terminali (POS) sayısı ise 1 milyon 707 bin 974 adet olarak kaydedildi.

Haberin Devamı