Gazete Vatan Logo

OHAL kararnamesi yargı süzgecinde

CHP, 668 sayılı KHK’yi Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. CHP Grup Başkanvekili Gök, diğer KHK’lar için hazırlık yaptıklarını söyledi

OHAL kararnamesi yargı süzgecinde

CHP, OHAL’in ardından ikinci kez çıkarılan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunu yaptı. CHP Gerup Başkanvekili Levent Gök dün başvuruyu yaptıktan sonra “Türkiye’nin şu anda varılan uzlaşma ortamında bir olağanüstü hale değil, normalleşmeye, demokrasiyi daha da taçlandırmaya, insan hakları temeli üzerinde bütün hak ve hürriyetlerin özgürce korunmasına ihtiyacının olduğunu” ifade etti.

‘KHK’yla yasa değiştirilmez’

“Önümüzdeki hafta sanırım salı günü 669 sayılı KHK’yi, onu takip eden günlerde diğer kararnameleri de Anayasa Mahkemesine götürme hazırlıklarımız devam ediyor” diyen Gök, KHK’lerle getirilen düzenlemelerin, olağanüstü halin amacını ve sınırlarını aşmaması gerektiğinin altını çizdi. OHAL kararnameleriyle yasalarda değişiklikler yapılamayacağını kaydeden Gök, “Bu bakımdan, söylediğim bu cümleleri Anayasa Mahkemesi 1991 yılında kararlarına yazarak o dönemde çıkarılan bazı kanun hükmünde kararnameleri incelemiş ve olağanüstü halin gerekli kılmadığı konuları, kanun kapsamında düzenlenmesi gerekirken kararnameye alınan konuları, olağanüstü halin süresini aşan konuları, olağanüstü halin kapsamının dışında kalan konuları denetlemekte kendisine yükümlülük saymış ve o dönemde çıkarılan kimi kararnamelerdeki bazı hükümleri anayasaya uygunluk açısından denetlemiş ve iptal etmiştir” diye konuştu. CHP’ni başvurusunda askeri mahkemeler ve TSK’daki yapısal bazı değişiklikler içeren düzenlemelerin yanı sıra, “darbe teşebbüsünden sonra görev yapan kamu görevlilerinin hukuki ve cezai sorumluluklarının olmadığını” düzenleyen madde de yer alıyor.

Haberin Devamı