Gazete Vatan Logo

Oğuz hocanın isyanı

Türkiye’nin az sayıda deprem uzmanından biri olan Oğuz Gündoğdu, “Oturduğum binaya güvenmiyorum. Binayı tutan demirler paslı. Yönetime söyledim. Onlar çatlakları mantolama ile kapattı” dedi.

Oğuz hocanın isyanı

Marmara Depreminin yaptığı hesaplamalar ışığında Richter ölçeğine göre, 2 derece yanılma payı ile 7.5 büyüklüğünde olacağını tahmin ettiğini belirten Jeofizik uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Gündoğdu, oturduğu binada da ciddi sorunlar olduğunu, depreme dayanıklılığından emin olmadığını söyledi. Gündoğdu, Beylikdüzü’nde oturdukları 30 yıllık binaya güvenmediğini söyledi. “Oturduğum binanın sağlam olduğundan emin değilim” diyen Gündoğdu, oturduğu binaya İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Kampüsünün açılmasından sonra geldiklerini anlattı. Oğuz Gündoğdu, yıllar önce kiracı olarak oturdukları sitenin 4’üncü katında daire aldıklarını söyledi. Dr. Gündoğdu,

Binaya güvenmiyorum

“İyice bağlandık yani. Kaçacak bir yerimiz de yok şu anda dedi. Gündoğdu, 1999 Gölcük Depreminden

sonra Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Aykurt Barka’nın ikizi, inşaat alanında uzman Günkut Barkadan binanın güvenilirliğini incelemesini rica ettiğini anlatırken şunları söyledi: Binayı yana doğru çeken sistemler var. O tarafa gittiğinde bu tarafa doğru dengeyi sağlayan sistemler var. Onların paslandığını ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Ben de yönetime söyledim. Onlar ise, kaplamayı (mantolama) daha önemli gördüler; Sıcak olacakmışız. Böylece onlar kaplama yaptılar ama hâlâ aynı risk devam ediyor binamızda. Bir sürü para harcandı. Depremden bu kadar uzun süre geçti herhalde bir daha olmayacak gibi geliyor insanlara. Oturduğumuz binaya güvenmiyorum açıkçası. O demirlerin değişmesi gerekiyor. El ile kırılacak hale gelmiş. Çatlaklar mantolama ile kapatıldı. Kolonlar kabarmıştı. Bunlar yukarı doğru giden binanın asıl şeyleri. Onların içindeki demir yukarıya doğru kabarmıştı. Bunun içindeki demirlerin değişmesi gerekiyor.

Haberin Devamı