Gazete Vatan Logo

Ogün çocukmuş!

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın dosyası çocuk mahkemesine gönderildi.

Dink’in katili Ogün Samast’ın dosyası, taş atan çocuklar için çıkarılan yasaya ‘adam öldürme suçlarına’ ilişkin istisna konulmayınca Çocuk Mahkemesi’ne gönderildi.



Suç tarihinde 17 yaşında olan Samast sadece 6 yıl 3 ay daha yattıktan sonra tahliye olabilecek. Dink’in eşi Rakel Dink, “Adalet kanunlarla prangalara vurulmuş. Hakimler de uyguluyorlar” dedi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e düzenlenen suikastın 15. duruşması dün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile tutuksuz sanık Ahmet İskender katıldı. Duruşmada Dink ailesi de hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Erkan Canak, duruşma savcısının bir talebi olduğunu söyledi. Savcı Mustafa Çavuşoğlu, olay tarihinde 18 yaşından küçük olan sanık Ogün Samast’la ilgili dosyanın “Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına” dair 6008 sayılı kanun kapsamında çocuk mahkemesine gönderilmesini istedi. Savcı, özel yetkili mahkemelerin görev alanını belirleyen CMK’nın 250. maddesine bir fıkra ekleyen kanundaki değişiklik nedeniyle dosyanın görevli çocuk mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Samast’ın avukatı Levent Yıldırım ise 21 Ekim’de “dosyanın çocuk mahkemesine gönderilmesine” ilişkin talepleri içeren dilekçesini hatırlatarak savcının görüşü doğrultusunda karar verilmesini ve müvekkilinin tahliye edilmesini istedi. Samast da avukatının görüşlerine katıldığını belirtti.

Suç tarihinde 17’sindeydi

Mahkeme ise 22 Temmuz 2010’da yürürlüğe giren “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına” dair 6008 Sayılı Kanunun 8. maddesinin, özel yetkili mahkemelerin görev alanını belirleyen CMK’nın 250. maddesine bir fıkra eklediğini belirtti.



Kanundaki “Çocuklar, bu madde hükümleri uyarınca kurulan mahkemelerde yargılanamazlar ve bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri çocuklar bakımından uygulanmaz” hükmünün göz önüne alındığını ifade eden mahkeme, 1990 doğumlu olan Samast’ın suç tarihinde 17 yaşında olduğunu hatırlattı. Samast için “Mahkememizde yargılanamayacağı açıktır” diyen mahkeme, Samast ile ilgili dosyanın ayrılarak İstanbul çocuk mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Samast’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, bu karara ilişkin itiraz yolunun açık olduğunu ve kararın oy birliği ile alındığını da ifade etti. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından Ogün Samast duruşma salonunda çıkarıldı. Samast tekrar cezaevinde gönderildi.



Tuğamiral müdahil

Samast’ın salondan çıkarılmasının ardından dava dosyasına gelen evraklar okundu. Evraklar arasında Poyrazköy davasının tutuksuz sanığı Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar ’ın dava dosyasına müdahil olmak istemesine ilişkin yazı da yer aldı. Gelen evraklara karşı diyecekleri sorulan vekillerden Ogün Samast ’ın avukatı Levent Yıldırım’ın, söz alması salonda tepkilere neden oldu. Söz alan Avukat Yıldım, müvekkilinin tutukluluğu ile ilgili konuşmak istediğini söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Erkan Canak, “Avukat bey dosya tefrik edildi. Bizim mahkememizde bir şey kalmadı. Şimdi seyirci olarak orada oturabilirsiniz. İtiraz hakkınız var. Allah aşkına ben ne yapayım. Bırakın duruşmaya devam edelim ” dedi. Müdahil avukatlar ise “Orada sanık vekili olarak oturamazsınız” şeklinde tepki gösterdiler. Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, geçtiğimiz günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ’nin (AHİM) Türkiye ’yi mahkum eden, kararı okuyarak mahkemece incelenmesi gereken başlıkları özetledi.

Duruşma ertelendi

Duruşmaya verilen aranın ardından kararlarını açıklayan Mahkeme, müdahil vekillerinin keşif talebini dosyaya yenilik getirmeyeceği gerekçesiyle reddetti. Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifadesi alınan tanık Erhan Özen’in beyanlarında anlattığı hususlar ve ayrıntıların araştırılması için Hrant Dink ile ilgili bir başka soruşturma Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen’e gönderilerek gereğinin yapılmasını isteyen Mahkeme, Poyrazköy davası sanıkları Kadir Sağdıç ve Mehmet Fatih Ilgar’ın müdahillik taleplerini reddetti. Mahkeme, müdahil vekillerinin mahkemeye sundukları Dink Türkiye davasının Türkçe metni olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının istedikleri takdirde sanık avukatlarına verileceğine hükmetti. Sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 7 Şubat 2011’e erteledi.

17 yaşındaydı

19 Ocak 2007’de Hrant Dink’e silahı doğrulttuğunda, Ogün Samast henüz 17 yaşındaydı. Beyaz beresiyle hafızalara kazınan Samast, daha sonra çıkarıldığı duruşmalardaki değişimiyle herkesi şaşırtı. Bir dönem bıyık bıraktı, kilo aldı, bazı duruşmalara gözlükle katıldı. Geçen 4 yıl içinde çocuk Samast’tan eser kalmadı... Ancak dünkü duruşmada Samast çocuk mahkemesinde yargılanacağı kararına hiç şaşırmadı...

Haberin Devamı