Gazete Vatan Logo

Oğul Kaddafi’nin paraları ne olacak?

Trablus yönetimi, 2011’de öldürülen devrik Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Mutassım’ın Malta’daki hesaplarında duran milyonlarca Euro’yu almaya çalışıyor.

Libya’daki Trablus yönetimi, 2011’de yaşanan aşiret ayaklanması sırasında öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi’nin aynı akıbeti paylaşan oğlu Mutassım’ın Malta’da açtığı banka hesaplarında bulunan servetin peşinde. Mutassım’ın, Malta’da bir bölümü devlete ait olan Valetta Bankası’nda 2002 yılında açtığı hesaplarda en az 60 milyon Euro bulunduğu tahmin ediliyor.

Mutassım’ın öldürüldüğünde üzerinden çıkan 2 kredi kartının izini süren Libyalı yetkililer, hesaplardaki paraların Libya devletinden çalındığını öne sürerek kendilerine iadesini talep ediyor.

Hesaplar donduruldu

Banka yöneticileri ise, 2011’de Kaddafi ailesinin hesaplarına getirilen dondurma kararının hala yürürlükte olduğunu, bu nedenle de paraları veremeyeceklerini söylüyor. Valetta Bankası’nın ortaklarından İtalyan UniCredit Bankası’nın Genel Müdürü Charles Borg, banka ve yöneticilerinin Kaddafi hesaplarıyla ilgili herhangi bir suçlama altında olmadıklarını belirtti. Maltalı yetkililer de, Kaddafi ailesinin ülkede açtırdıkları hesapların kanunlara uygun olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Annesi de talip

Mutassım’ın annesi Safiye Farkaş, oğlunun hesaplarındaki paraların yasal yollardan elde edildiğini öne sürerek, resmi varisi olarak paranın kendisine ait olduğunu belirtiyor. Babasının iktidarı döneminde Libya yönetiminin Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Mutassım’ın yıllık maaşı 45 bin Euro olarak görünüyordu.

Bir günde 20 bin Euro
Wall Street Journal gazetesi, Mutassım’ın kredi kartlarının dökümünü yayınladı. Dökümlerde oğul Kaddafi’nin, Nisan 2009’da başkent Roma’ya yaptığı ziyarette bir günde Versace ve Dolce&Gabbana
mağazalarında 21 bin Euro’luk alışveriş
yaptığı görülüyor.