Gazete Vatan Logo

Öğretmenlerin meslek hastalıkları

Öğretmenlerin dikkat etmeleri gereken hastalıkları nelerdir? Öğretmenlik mesleği kişilere zaman içerisinde ne tip hastalıklar kazandırıyor? Hangi hastalıklar öğretmenlerin sağlığını tehdit ediyor? İşte öğretmenlerin meslek hastalıkları...

Öğretmenler, meslek hayatları boyunca pek çok hastalıkla karşı karşıya kalıyorlar. Bu durum zaman içerisinde öğretmenlerin sağlıklarını tehdit eder duruma geliyor. Peki bunlar nasıl hastalıklar ve bu hastalıklarla nasıl baş etmek gerekli?

Öğretmenlerin meslek hayatları boyunca sürekli seslerini kullanmak zorunda kalmalarından ötürü, karşılaştıkları en önemli sağlık sorunlarının da genellikle ses tellerinde ve boğaz bölgesinde görülmektedir. “Boğazda yanma, ağrı, yabancı cisim hissi, kuruma, gıcık tarzında öksürük gibi farenjit bulgularına bu meslek grubunda sıkça rastlanır. Öncelikli nedenler arasında sürekli kapalı ve kalabalık bir ortamda çalışmak, özellikle tebeşir tozu gibi boğazda tahriş yaratan maddelere maruz kalmak ve sık konuşmak sayılabilir. Sık üst solunum yolu infeksiyonu geçirmek, sigara kullanımı, mideden boğaza doğru asit kaçağı (reflü), burun tıkanıklığı da farenjit ataklarını sıklaştırır veya hastalığın daha ağır seyretmesini sağlayabilir.”

Öğretmenler seslerini fazla kullanmak zorunda oldukları için ses tellerinde nodül oluşabilir.

Haberin Devamı

Eğitimcilerin bir başka sağlık sorununun da ses kısıklığı ve diğer ses hastalıkları olduğunu, genellikle sesin yoğun kullanımı sonucu ses tellerinde şişlik ve kızarıklık, ses teli nodül ve polipler olabilmektedir “Ses tellerinin fazla zorlanması cerrahi tedavi gerektirebilecek nodüllere (ses telleri üzerinde sert çıkıntılar) ve poliplere (ses telinin belirli bir noktada fazlaca şişerek saplı bir çıkıntı halini alması) yol açar. Sigara kullanımı ve irritan maddelere (tebeşir tozu gibi) maruz kalmak bu problemleri artırır.

Bugüne kadar yapılmış çalışmalar öğretmenlerin ruh sağlığı bozukluklarından fazlasıyla muzdarip olduklarına dair inancın hem halk, hem de öğretmenler arasında yaygın olduğunu göstermektedir. Öğretmenler stres ve mesleki tükenmişlik sendromunu daha fazla yaşadıklarını iddia ediyorlar. Bizim ülkemizde öğretmenler bu sorunu “insanla uğraşmak“, halkımız ise “biz evde bir tanesiyle baş edemiyoruz, o kadar çocukla uğraşılır mı” diye ifade ediyor.

Haberin Devamı

Benzer çalışmalar bizim ülkemizde de yapılmasına ve öğretmenlerin stres düzeyleri yüksek çıkmasına rağmen, bu çalışmadaki gibi uygun bir kontrol grubuyla karşılaştırmalı bir çalışma ülkemizde yoktur, ya da en azından araştırmama rağmen ben bulamadım. Çalışma bu yönüyle, yalnızca ülkemiz için değil, tüm dünya için de önemlidir.

Bu çalışmada, ruh sağlığıyla ilgili iki önemli sonuç çıkmıştır. Öğretmenlerde psikiyatrik bozukluklar daha yüksek oranda görülmemektedir ve öğretmenler ruhsal sıkıntıdan daha fazla muzdarip değildirler. Yani, öğretmenler, öğretmen olduklarından dolayı, daha kötü bir ruh sağlığına sahip görünmemektedir.

Öğretmenlerin bir diğer hastalığı ise fazla ayakta durmaktan dolayı bel fıtığı rahatsızlığıdır.

Alınabilecek önlemler

“Öncelikle sesin tasarruflu kullanımı, sık sık kısa molalar vermek ve bu arada su içmek, büyük amfilerde ve sınıflarda mikrofon kullanımı, kara tahta ve tebeşir yerine, beyaz tahta ve kalem kullanmak, sınıfların sık havalandırılması dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Ses kısıklığı ve farenjitin belirgin nedenlerinde biri olan sigara kullanımından uzak durmak, zaten risk altında olan bu meslek çalışanlarını rahatlatacaktır. Ayrıca reflü (mideden boğaza doğru asit kaçağı) nedeni olabilecek ve mide asidini arttıran yiyecek ve içeceklerden uzak durmak ve 5 günü aşan ses kısıklıklarında bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurmak gereklidir.”

Haberin Devamı