Gazete Vatan Logo

Öğretmenler eğitimini gördüğü alanda öğretecek

Milli Eğitim Bakanlığı, hayati önem taşıyan bir karar alarak, halen lisans eğitimleri dışında sınıf öğretmenliği veya değişik branşlarda görev yapan öğretmenleri, üniversitelerinden mezun oldukları alanlarla ilgili branşlara dönebilmelerine fırsat tanıyan bir adım attı

Artık her öğretmen mezun olduğu ve eğitimini gördüğü alanda öğretmenlik yapacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Personel Genel Müdürlüğü branş değişikliğine ilişkin "MEB Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" doğrultusunda adaylığı (stajyerliği) kalkmış olması şartıyla öğretmenlere branş değişikliği yapabilme imkanı tanıdı. Öğretmenler branş değişikliği için 01-30 Eylül 2004 tarihleri arasında alan değişikliği yapmak için başvurularını bakanlığın internet adresinden yapabilecekler. Bakanlık aldığı bu kararla önceki hükümetler döneminde özellikle 1999-2001 yılları arasında öğretmenlik formasyonuna sahip olmayanların sınıf öğretmeni olarak atamaları sonucunda eğitimin ve öğretmenlik mesleğinin özüne ve niteliğine karşı yapılan hatayıgeçte olsa kısmen gidermeye çalışıyor. Eğitimini gördüğü ancak görev yaptığı alanla ilgisi ve bilgisi olmayan halen sınıf öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler, mezun oldukları alanlarla ilgli olarak branş değişikli yaparak, alanlarında daha verimli ve motivasyon içerisinde öğretmenlik yapabilecekler.

Mezun oldukları lisans düzeyindeki yüksek öğretim programına göre birden fazla alan öğretmenliğine atanabilecek durumda olan öğretmenler ile farklı alan öğretmenliğine atanmaya kaynak başka bir öğrenim tamamlayan ya da öğrenimine uygun alanı dışındaki bir görevi yürütmekte olan öğretmenler, öğretmenlikte adaylıklarının kaldırılmış olması koşuluyla bulundukları il içinde Talim ve Terbiye Kurulu Kararına göre belirtilen lisans öğrenimine uygun alanda, alanlarının değiştirilmesini isteyebilecekler.


Alan değişikliği teklifi yapılamayacak
Ancak atamasına esas yüksek öğretim programı dışındaki lisans tamamlama, yüksek lisans ve doktora programına göre alan değişikliği teklifi yapılamayacak. Alan değişikliği isteğinde bulunan öğretmenlerin isteklerinin işleme alınabilmesi için atandıkları alanda fazlalık, atanacakları alanda ise norm kadro açığının olması ve bu alanda görevlendirilmiş olmaları gerekiyor. Bu kapsamda yapılacak görevlendirmelerde ihtiyaçtan fazla başvuru bulunması halinde hizmet puanı üstünlüğüne göre, hizmet puanının eşit olması halinde ise öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olana öncelik verilecek.

Öğretmenlerin intranet ortamında olmak üzere Alan Değişikliğine İlişkin Elektronik Başvuru Formu doldurularak alan değişikliğine bağlı yer değiştirme başvuruları alınacaktır, formun ilgili bölümleri öğretmen, eğitim kurumu müdürü, il/ilçe mill3 eğitim müdürlüklerince imzalanarak bir bölümü öğretmene verilecek. Hizmet puanı ve norm kadro ölçüsüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda alan değişikliği uygun görülenlerin il milli eğitim müdürlüğünce intranet yoluyla Alan Değişikliği İçin Görevlendirme Onay Formu doldurularak kayda alınacak, eğitim kurumunda görevlendirme ve onay işlemleri tamamlanacak.

Görevlendirme Onay Formu kayda alınan öğretmenin Alan Değişikliğine İlişkin Elektronik Başvuru Formu il milli eğitim müdürlüklerince onaylandıktan sonra valiliklerin teklifleri doğrultusunda atama birimlerince incelenerek onaylanacak. Başvurular sadece bu dönemde geçerli sayılacak. Mezun oldukları yüksek öğretim programı itibarıyla alanı, Matematik, Fizik/Kimya/Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih/Coğrafya, İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri olanlardan yukarıdaki sıralamaya göre ilköğretim Matematik, Fen Bilgisi, Türkçe, Sosyal Bilgiler ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında görevlendirilmiş olanlar görevlendirildikleri alanda atanmak üzere alan değişikliği için başvuru yapabilecekler. Bulunduğu eğitim kurumunda alan değişikliği ile ilgili onay işlemleri tamamlanan öğretmenlerin görevlendirildiği eğitim kurumunda alanındaki açık norm kadro kapalı gösterilecek ve bu norm kadroya atama yapılmayacak.

Sınıf öğretmenliği kadrosunda olup, Muhasebe Grubu ve İş Eğitimi (Ticaret) öğretmeni olarak alan değişikliği yapılmak üzere 340 sayılı TTK kararı doğrultusunda daha önce alındıkları hizmetiçi eğitimde başarılı olanların alan değişikliği, eğitim programından sonra gerçekleştirileceği bildirildi. Talim Terbiye Kurulunun 119 sayılı Kararının 7’nci maddesi kapsamında mezun olduğu yüksek öğretim programının gerektirdiği alan dışındaki bir alana atanmış ve atandığı alanda norm kadro fazlası olanların alanları itibarıyla belirlenen norm kadro içinde olmak kaydıyla valiliklerce görevlendirildikleri mezuniyetlerine göre kaynak oluşturdukları alan öğretmenliğine atamaları yapılacaktır.

Haberin Devamı