Gazete Vatan Logo

Öğretmeni Berkin'i anlattı

'Ekmek yolu ölüm yolu olur mu?'

Öğretmeni Berkin'i anlattı

İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı'nın yerine alışveriş merkezi ve rezidans yapılmasına karşı çıkan grupların park içinde kurduğu kampı dağıtmak için polisin 15 Haziran 2013 günü giriştiği operasyona karşı yapılan protesto gösterileri sırasında başına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öğretmeni konuştu.



Önceki gün yüz binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından CNN Türk’te Enver Aysever’in sorularını yanıtlayan baba Sami Elvan, Berkin için, "Onu en iyi öğretmenleri anlatır" demişti. Milliyet'ten Damla Yur, Berkin’in teknoloji tasarım öğretmeni Cem İdikut'la konuştu.



İdikut, “Ekmek yolu ölüm yolu olur mu? Acımız çok büyük” dedi.



KÜÇÜK BENİNDE KOCA BİR ÇINAR OLDUN

Berkin’in vurulmadan 2 gün önce, 14 Haziran günü mezun olduğu Fuat Soylu İlköğretim Okulu’nda dün yas havası hâkimdi. Okuldaki Berkin’i anma köşesinde 4 fotoğraf ve "Küçük bedeninle koca bir çınar oldun. Işıklar içinde uyu" yazılıydı. Teknoloji tasarım öğretmeni Cem İdikut, Berkin’i sınıfı 8-C’de, onun oturduğu sırada oturarak anlattı.



"ONU KURTARAMADIM"

Elvan ailesiyle evlerinin de yakın olduğunu belirten İdikut, Berkin'le okul dışında da görüştüğünü söyledi. Elvan'ı en son vurulmadan birkaç saat önce gördüğünü belirten İdikut, "15 Haziran gecesi eve giderken Berkin’le karşılaştım. Markete gidiyordu. Okmeydanı çevresinde olaylar olduğunu gelirken gördüğüm için Berkin'le markete gittim. Elini tuttum ve Berkin'i akşam müdahalesinden kurtardım. Ama sabah kurtaramadım, göremedim. Bir daha hiç göremedim o güzel çocuğu" dedi.



"ONU MORGTA GÖRÜNCE İÇİM PARÇALANDI"

Berkin'i en son morgda gördüğünü gözleri dolarak anlatan İdikut, "Ailesi o yoğun bakımdayken 'Hocam siz de yanına girin, bir şeyler söyleyin' dedi ama cesaret edemedim. Son görev olarak morga girdim, onu öyle gördüm içim parçalandı. Bir şeyler söylemek istedim ama diyemedim, yutkundum. 'Neden?' diye sordum. '14 yaşındaki bir çocuğun siyasi görüşü, ideolojisi olamaz' diye düşündüm" dedi.



SOKAK KÖPEĞİ BESLİYORDU

İdikut sözlerine şöyle devam etti:

"Çocukla siyaset olmaz. Berkin de siyaseti kavrayabilecek yaşta değildi. Özgüveni yüksek, sosyal bir çocuktu. Kocaman bir kalbi vardı. Onunla ders dışında da çıkar çay içer, parka giderdik. Bir sokak köpeği beslerdi. Hatta köpeğe evdeki tabakla yemek götürür, bizi güldürürdü. Adını 'Şila' koymuştu bazen beni onun yanına götürürdü. O vurulduktan 1 hafta sonra köpek gitti. Hep Berkin’i beklediği parkta bulmak, beslemek istedik, bulamadık. Berkin, mahalledeki herkes için ekmek almaya giderdi. Ekmek yolu ölüm yolu olur mu? Acımız çok büyük."