Gazete Vatan Logo

Öğretmene LYS’de ilk 240 bine girme şartı

Öğretmenlik programlarında okumak için artık LYS’ye girilecek. İlk 240 bine giremeyen öğretmen olamayacak. İlahiyat fakülteleri için de LYS’ye girme şartı getirildi

Öğretmene LYS’de ilk 240 bine girme şartı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Bazı yükseköğretim programları, birinci aşama ile öğrenci alıyorlardı. Biz önce birinci aşama ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını artık ikinci aşamaya nakletme kararı aldık. YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS’deki test içeriklerini dikkate alacağız. Bütün bu LYS’den öğrenci kabul edecek programlar için de başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısı bu programlara giremeyecek” dedi.

Avrupa’da çok önemliler

Saraç, şunları kaydetti, “Eğitim fakülteleriyle ilgili iki önemli karar aldık aslında. Bir başarı sıralaması ama bir başka karar daha aldık. O da şu, eğitim fakültelerine baktığımızda öğretmen yetiştiren bu programlar bir birinci aşamadaki bir de ikinci aşamadaki sınavla öğrenci alıyor. Beden eğitimi, spor öğretmenliği, kimya öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği gibi bütün Avrupa’da öğretimin en iyi olduğu üniversitelerde el üstünde tutulan bir program. Biz önce birinci aşama ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını artık ikinci aşamaya nakletme kararı aldık. Bu programları LYS puanlarına naklederken YGS’deki test içeriklerini dikkate alacağız. Matematik ağırlıklıysa ikinci aşmada matematik ağırlıklıya çevirdik.

Haberin Devamı

İlahiyat okumak isteyen LYS’ye girmek zorunda

YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Yıllardan beri ilahiyat fakülteleri ile alakalı ‘Niye ikinci aşamadan girilmiyor? Bu, niteliği yükseltici bir husustur halbuki’ diyerek bize başvurular, raporlar sunuluyordu. YÖK olarak ilahiyat fakültelerine, İslami bilimler fakültelerine artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan öğrenci alınacağını burada açıklamak isterim. Buradaki puan türüyle ilgili olarak da yine YGS’daki puan türü testlerinin içeriğine uygun, ona paralel bir şekilde LYS’deki puan türünü belirledik. Bu sene İlahiyat fakültelerindeki öğrenci girişindeki niteliğin artacağını ifade edebiliriz. Yıllardan beri ilahiyat fakültelerinin, ilahiyat camiasının arzuladığı bu husus da gerçekleşmiş olacak.” Saraç, “YÖK’ün gündeminde sınavsız üniversite olmadığının da sözlerine ekledi

Haberin Devamı

Diplerdekine öğretmenlik yok

Bütün bu LYS’den, ikinci aşamadan öğrenci kabul edecek programlar için de bir başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak. Saraç, üniversite birinci aşamada 150 puanı geçen 1 milyon 800 bin öğrenci bulunduğuna ancak okul öncesi öğretmenliğine YGS’den 1 milyon 400 bininci sıradan adayın kabul edildiğine dikkati çekti. “LYS’ye nakletmeniz kafi gelmiyor mu” diye sorulabileceğini dile getiren Saraç, Türkçe öğretmenliğinin 506 bininci, sınıf öğretmenliğinin 607 bininci, rehberlik ve psikolojik danışmanlığın ise 627 bininci sıradan öğrenci aldığını, bunun için 240 bin gibi bir sayıyı belirlediklerini bildirdi.

LYS’de açık uçlu az sayıda soru

YÖK Başkanı Saraç, geçen yıl “Açık uçlu sorular sorulabilir” dediklerini hatırlatarak, “Soru sorulabilir” dendiğinde zihinlere, “Bu konuda bir çalışma yürüyor” düşüncesinin gelmesi gerektiğini ifade etti. Saraç, 2017’de üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS’de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak az sayıda soru sorulacağını ifade edebileceğini belirterek, şöyle konuştu.

Haberin Devamı

Üniversiteye giriş değişmiyor

“Söylediğim gibi öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde. Yani öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmeyecek, belki belli bir tarihi veya rakamsal olarak belli bir sonucu, matematiksel işlemi orada kodlayacak şekilde, yoksa bir problemin çözüm aşamalarının kağıtta görülmesi değil. Yani sosyal bilimlerde, tarihte diyelim belli bir tarihin sorgulanmasında kodlanacak veya matematikte bir sorunun cevabının ortaya konulmasında kodlanacak şekilde, az sayıda soru sorulabilir. Bizim istediğimiz şey şu. Üniversitelerimizin giriş sistemi bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor, anne babaları itibarıyla. Onları tedirginliğe sevk etmememiz lazım. Birden çok keskin virajlar alınmaması lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş, tedrici olarak geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin bu hususla tanışmasını istiyoruz.” Saraç, bunun, öğrencileri endişeye veya çalışma stillerini değiştirmeye sevk edecek bir değişiklik olmayacağını vurguladı.

Haberin Devamı