Gazete Vatan Logo

Öğretmenden liste almadan okul alışverişi yapmayın!

17 milyonu aşkın öğrenci pazartesi ders başı yapıyor. Okul alışverişleri de cüzdanlara iş başı yaptırıyor. Kırtasiyecilerden velilere önemli uyarılar geldi.

Öğretmenden liste almadan okul alışverişi yapmayın!

İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, öğretmen listeleri oluşmadan alışveriş yapılmasını önermediklerini belirterek, “Doğru alışveriş yapmak için beklemekte fayda var” dedi. Tekçe, kırtasiye malzemelerinin kurdaki artıştan dolayı yüzde 20 zamlandığını söyledi. Tekçe, “Ekonomik sıkışıklığı da göz önünde bulundurursak alışverişlerin 30 Ekim’e kadar süreceğini bekliyoruz. Dolayısıyla velilere, öğretmenlerden liste almadan alışverişe gitmemelerini öneriyoruz. Doğru alışveriş yapmak için beklemekte fayda var. Kafanıza göre alışveriş yapmayın” dedi.

Hangi sınıfın masrafı ne

Tekçe, kredi kartına 9 taksit imkanının da vatandaşı rahatlatmasını, piyasayı hareketlendirmesini umduklarını ifade etti. Özellikle markasız ürünlerden kaçınılması gerektiğine işaret eden Tekçe, “Kalitesiz Çin mallarına ucuz diye rağbet edilmemeli. Piyasada maalesef merdiven altı ürünler dolaşıyor. Vatandaş ucuz diye alıyor, ancak bir hafta sonra o ürün bozuluyor ve tekrar alışveriş yapmak zorunda kalıyor. Tasarruf edeyim derken daha çok masraf etmiş oluyor” dedi. Öğrenci başına, ilkokul 4. sınıfa kadar 150 lira, 4. sınıftan 8. sınıfa kadar 180- 200 lira, lise seviyesinde ise 200- 250 lira civarında harcama bedeli olduğunu belirlediklerini kaydeden Tekçe, bu rakamın sadece kırtasiye ile sınırlı olduğunu, içinde ayakkabı, önlük, okul forması gibi harcama kalemlerinin bulunmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

TSE ve CE işaretleri olmayanları almayın

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, çocukları için okul alışverişine çıkacak velileri uyarırken, “Veliler, hem bütçelerini hem de çocuklarının sağlığını gözeterek, kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerinde kaliteyi araştırsınlar. Satın alacakları ürünün menşeine bakıp, Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ve kalitesiz ürünlere karşı dikkatli olsunlar” dedi.

Renkli kokulu kalem silgilere dikkat

Ağaoğlu, albenisi yüksek, renkli, kokulu, kalem, silgi, kalem kutuları, mataralar, beslenme çantaları gibi okul malzemelerinin ve giysilerin çocuk sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna işaret etti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da standart dışı üretilmiş kırtasiye ürünlerinin piyasada olduğuna yönelik duyumlar aldıklarını bildiren Ağaoğlu, şunları kaydetti, “Alınacak ürünlerde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin bulunmasına veya ürünlerin AB tarafından güvenlik göstergesi kabul edilmiş normlara uygun olmasına dikkat edilmeli. Bu anlamda şüpheye düşen veliler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilciliklerine başvurdukları takdirde, şüpheli ürünlerin toplatılmalarını sağlayabilir, diğer velilerin de zararlı ürünleri satın almalarını önleyebilirler. Zararlı maddelerden üretilmiş bir kalem, öğrencinin hassas parmak derilerinde alerjik kızarıklıklara, kokladığı silgi ve benzeri materyaller ciğerlerinde tahribata neden olabilir. Hele okula yeni başlayan minik öğrencilerin bunları ağızlarına sokmaları, ilk anda belirti vermese de gelecek yaşamında ciddi hastalıklara yol açabiliyor.”

Haberin Devamı