Gazete Vatan Logo

Öğrenciye af müjdesi!

Türbanlı da dönüyor 12 Eylül mağduru da

Torba yasaya eklenen bir maddeyle 12 Eylül 1980’den sonra üniversiteden atılanlara af geliyor. Düzenleme yasalaşırsa aftan GATA öğrencileri de yararlanacak, parası olana üniversiteden atılmak kalkacak.

ANKARA - Tarihin en büyük affı olarak nitelendirilen Torba Kanun tasarısında üniversite eğitimine de yeni düzen getiriliyor.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak imzasını taşıyan bir önergeyle, TBMM Plan Büçte alt komisyonunda görüşmeleri süren Torba Kanun Tasarısına öğrenci affına ilişkin bir düzenleme eklendi. Düzenleme, 12 Eylül 1980 tarihinden bu yana kendi isteğiyle ayrılanlar da dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun üniversiteden ayrılanlara geri dönüş yolunu açıyor. Bunun için Yüksek Öğretim Kanunu’na geçici madde ekleniyor.

5 ay içinde başvuru şartı

Sözkonusu geçici madde uyarınca “Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden, 12 Eylül 1980 tarihinden bu maddenin yürürlüğe giridği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla”, 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek. Sözkonusu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları YÖK belirleyecek.

Kapsam genişleyebilir

Düzenlemenin başlangıç tarihi komisyonda tartışma konusu oldu. CHP’nin de destekleyeceğini açıkladığı affın 1980 öncesini de kapsaması yönünde öneriler geldi. Ancak tarihte YÖK Başkanlığı’ndan kapsama girecek öğrenci sayısına ilişkin bilgi alınmadan bir değişiklik yapılmaması görüşü benimsendi. Torba tasarının üst komisyon ya da Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında partiler arasında uzlaşma sağlanması durumunda, affın başlangıç tarihinin 80 öncesini kapsayacak şekilde değiştirilmesi bekleniyor.

Üniversite eğitimi sil baştan

Düzenlemenin aynen yasalaşması halinde üniversite eğitimine ilişkin hayata geçecek önemli yenilikler özetle şöyle:

Tasarıdan başlıklar

- ÜNİVERSİTEDEN ATILMA KALKIYOR

- KREDİSİNİ TAMAMLAYAN MEZUN OLACAK

- YÜZDE 50 İLA YÜZTE 300 ARASINDA DAHA FAZLA HARÇ ÖDENECEK

- HARCINI ÖDEYEMEYENİN KAYDI YAPILMAYACAK

- FAKİR ÖĞRENCİYE HARCININ TAMAMI KADAR KREDİ VERİLEBİLECEK

- BAŞARILI ÖĞRENCİNİN ÜCRETİ DÜŞECEK

- ÜNİVERSİTELERİN KASASI DOLACAK

- FAKİR ÖĞRENCİYE YARDIM

- SINIFTA DERS DÖNEMİ DE KAPANIYOR

- İNTERNETTEN ÖZEL SINAV DÖNEMİ

ÖZCAN TOPU SİYASİLERE ATTI

ANKARA - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, af konusunun ne zamandan itibaren başlayacağı ve kimleri kapsayacağına siyasilerin karar vereceğini, konunun TBMM’de alt komisyonda ele alındığını belirterek, “Rasyonel olan, 2008’den itibaren açıkta kalan öğrencileri kapsaması, ama ona siyasiler karar verecek” dedi. Gazetecilerin “öğrenci affına” ilişkin sorularını yanıtlayan Özcan, konuyla ilgili bir kanun taslağı çalışması yaptıklarını, bu çalışmada belirli kredileri alan öğrencilerin okuldan mezun olmasının ve böylece üniversiteden atılmanın ortadan kalkmasının hedeflendiğini söyledi. Aftan kaç öğrencinin yararlanacağı sorusuna Özcan, “Onu henüz bilmiyoruz. Ama bugüne kadar oldukça fazla sayıda af çıktığı için zaten öğrenciler döndüler” dedi. Üniversiteden atılan 800 bin kişi bulunduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Özcan, “Öyle bir rakam olacağını, üniversiteden atılan 800 bin kişi olacağını zannetmiyorum, o çok yüksek bir rakamdır. Ne kadar geriye gideceğine siyasilerimiz karar verecek, o bizim vereceğimiz bir karar değil” dedi.

Haberin Devamı